Sefer Demir 2020 yılı YKS sınavında sayısal alanında Hakkâri il birincisi oldu. Demir Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 4 yıldır Tıp eğitimini tamamlıyor.  Demir yaz döneminde pratiğini artırmak için 2 aylığına Nöroşirürji (Beyin Cerrahisi) alanında Avrupa’nın  önde gelen ve Romanya’nın Targu Mureş şehrinde ilk kalp naklinin yapıldığı Târgu Mureş Kardiyovasküler ve Transplant Acil Enstitüsü’nde Kalp ve Damar Cerrahi ameliyatlarında kendini geliştiriyor.

Demir, burada bulunan birçok beyin cerrahı ve kalp damar cerrahı öncülüğünde farklı ve yenilikçi yaklaşımlarla yapılan ameliyatları deneyimliyor. Acil İlçe Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adrian Balașa’nın danışmanı olduğu Yüksekovalı Tıp Öğrencisi, deneyimlerini geliştirerek ileride Yüksekova Devlet Hastanesi’nde gerekli işlemlerin sağlanması halinde kompleks ve donanım gerektiren ameliyatları yapabileceğini dile getirdi.

“ YÜKSEKOVA'DA BEYİN VE SİNİR YA DA KALP VE DAMAR CERRAHİSİ SERVİSİ AÇILIRSA BÜYÜK BİR SORUN ÇÖZÜLÜR”

 Yüksekova'nın coğrafik konumu nedeniyle sağlıkta yaşadığı sıkıntıların farkında olduğunun altını çizen Demir, ‘’Yüksekova’dan sağlık durumları sebebiyle Ankara ve İstanbul gibi farklı şehirlere giden halkın çok zorlu süreçler yaşadığı bir gerçek. Özellikle özel hastanelerde ve şehir yaşamında artan maliyetler, hastaların tedavisi ve hasta yakınlarının konaklaması için büyük bir problem teşkil ediyor. Beyin cerrahları Türkiye’nin doğusuna gelmekten çekiniyor. Ayrıca yapılan son TUS sınavlarında Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümünü seçen hekim oranı çok az. Ben de bu alanda kendimi geliştirerek beyin tümörlerinden beyin kanamalarına kadar birçok hastalığı ve ani gelişen komplikasyonları kompleks tedavi yöntemlerini kullanarak Yüksekova’da ameliyat edebileceğimi umuyorum. Ayrıca kalp ve damar cerrahisi için de aynı sözleri ifade edebilirim. Burada aynı zamanda Çocuk ve Yetişkin Kalp ve Damar Cerrahisi ameliyatlarında bulunuyorum” dedi.  

“ÖZELLİKLE ÇOCUK ALANINDA UZMAN OLMAK İSTİYORUM”

Aldığı eğitimler hakkında kısaca bilgi veren Demir Şöyle konuştu: “Van’da olmayan ve Nörovaginasyon adı verilen, ameliyat esnasında beyin tümörünün güncel konumunu cerraha bildiren cihazlarla da donanımlı bir cerrah olma yönünde yol alıyorum. Burada her gün CPA Tümör (Beyin Sapı Tümörü), Dilate Kardiyomiyopati, Fallot Tetralojisi ve kalbin büyük damarlarını etkileyen ve doğuştan gelen malformasyonlar dahil bu tür hastalıklar için benzersiz ameliyatlar yapılıp Glenn Anastomozis gibi marjinal yöntemler kullanılıyor. Kendimi özellikle çocuk alanında uzman olarak görmeyi temenni ediyorum. Son zamanlarda haberlerde sıkça tanık olduğunuz ‘’küçük yaştaki bir çocuk için ambulans uçak havalandı’’ ifadeleri bu sektördeki açığı gözler önüne seriyor. İleriki zamanlarda hangi alanı seçeceğime karar vereceğim. İl Sağlık Müdürlüğü’nün girişimleriyle Yüksekova Devlet Hastanesi’nde beyin ve sinir cerrahisi veya kalp ve damar cerrahilerinin yapılacağı tam donanımlı bir ameliyat odası ve servisi temin edilirse Yüksekova için büyük bir kolaylık sağlanacaktır. Hem kendi memleketimde yaşayıp hem kendi halkıma olan borcumu ödeyerek bu tatmine ulaşmak istiyorum’’

Ffs

Muhabir: VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ