Yerel

Yüksekova’nın bu köyü 20 yıldır su sorunu yaşıyor

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesine bağlı Doğanlı Köyü sakinleri 20 yıldır su ihtiyacını ilkel yöntemlerle karşılıyor.

Abone Ol

VİYAN ORHAN /YÜKSEKOVA HALKI SESİ

YÜKSEKOVA- Yüksekova’ya 23 kilometre uzaklıkta bulunan 2 bin nüfuslu Doğanlı Köyü  20 yıldır ilkel yöntemlerle evlerinin önüne kurdukları sondajlardan su ihtiyacını karşılarken içme suyunu  köye 10 kilometre uzaklıkta bulunan su kaynağından karşılamak zorunda kalıyorlar.

Yaz aylarında sıcak havada, kış aylarında ise metrelerce kar ve soğuk havada 3-4 sefer yaparak el arabalarına koydukları bidonlarla evlerine su taşımak zorunda kaldıklarını belirten köylüler, yetkililerden şebeke suyu istediklerini söyledi.

Köy sakinleri su sorununu yanı sıra köyün yollarından kaynaklı yaz aylarında tozdan evlerinin pençelerini açamadıklarını yağışlı günlerde ise yolların çamur deryasına döndüğünü belirtti.

"SU TAŞIMAKTAN KOLLARIM AĞRIYOR"

58 yaşındaki köy sakini Naciye Alkan, içme suyu sıkıntılarının artık çözülmesini gerektiğini söyleyerek” Su taşımaktan kollarım ağrıyor. Artık taşıyamıyorum. Ben tek başına yaşayan bir kadınım. Evde bana yardım edecek kimse yok. Bir yandan evin diğer işleriyle ilgilenirken diğer yandan kilometrelerce su taşımak zorunda kalıyorum. Kaç yıldır bu sorunu yaşıyoruz. Ne hakları var bize bunu yaşattırmaya. Bizde suyun evlerimizde olmasını istiyoruz. Sesimizi duyun” dedi.  

“20 YILDIR SU ŞEBEKESİNE HASRETİZ”

Doğanlı köyü muhtarı Musa Alkan köyündeki su sıkıntısının 2002'den beri sürdüğünü belirterek, "Şu an suyunu kullandığımız kaynağımızdan aldığımız numuneleri bile birkaç kez tahlile gönderdik ancak yapılan tahlillerde suyun sağlıklı olmadığı söylendi. Buna rağmen içme suyu olarak kullanmak zorunda kalıyoruz. Birçok vatandaşımız ise su ihtiyaçlarını kendi arabalarıyla çevredeki yakın köylerde karşılamak zorunda kalıyorlar. 20 yıldır su şebekesine hasretiz. 20 yıldır su ihtiyacımızı köyden 10 kilometre uzaklıkta bulunan kaynak suyunda el arabasıyla karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLARIMIZ OKULA GİTMEKTE ZORLANIYOR “

Köyün bir başka sorunu olan yol sorunu içinde konuşan Muhtar Alkan, “Köy yollarımız yıllardır bozuk. Bu yüzden araçlarımız büyük hasar görüyor. Ayrıca yaz aylarında tozdan dolayı pencerelerimizi açamıyoruz. Baharlarda ise yağışın etkisiyle yollar çamur deryasına dönüyor. Çocuklarımız okula bile gitmekte zorlanıyor. Buradan başta valimiz Ali Çelik’e olmak üzere tüm yetkililerden  sesimizi duymalarını istiyorum” şeklinde konuştu.