VİYAN ORHAN - YÜKSEKOVA HALKIN SESİ
Yeni Medya Teknolojilerin hayatımıza girmesiyle Geleneksel Medya’da yer alan yazılı basında ciddi anlamda dönüşüm yaşandı. Dijital medya çağında üretimi ve paylaşımı hızlanan habercilik anlayışı, geleneksel habercilik türlerini de değişime zorladı.  Bu dönüşüme yenik düşmeyen, Yüksekova'ya 18 kilometre uzaklıkta bulunan Örnek Köyü'nde yaşayan Mehmet Şerif Kara 20 yıldır aldığı gazeteleri okuyup arşivliyor.

1954 yılında Erzurum’da dünyaya gelen Memet Şerif Kara 1970 yılında da Yüksekova’nın Örnek köyüne göç ettiğini aktardı. Kara Örnek Köydeki yaşantısını Şu sözlerle ifade etti: 1999 yılında bir dönem köye muhtarlık yaptım. 69 yaşındayım. Eskiden köyümüzün adı Sırt Üstüydü ve Demir Konak Köyüne bağlıydı. 1984 yılında gerekli mercilere başvurmam sonucunda köyümüz Demir Konak Köyünden ayrılıp merkez köy haline geldi. İsmi de Örnek Köy olarak değiştirildi. Bu sayede köyümüz artık tüzel kişilik kazandı ”dedi.

“Kendi çabalarımla okuma öğrendim”

Hiç okula gitmeden kendi çabalarıyla okuma yazma öğrendiğini söyleyen Kara, okumanın önemine değiniyor. Kara, “İlkokul diplomamı dışardan aldım. 1999 yılında köyde muhtar olarak seçildikten sonra köyde başarılı gördüğüm öğrencilere hep destek oldum. Öğrencilerin okumalarında çok mutlu oluyorum. Okuma yazma öğrenmek bu zamanda çok kolay olmuş çünkü bir kalemle bir defterle her şey yapabiliyorlar. Okuma isteği olduğu sürece istediğiniz her şey yapabiliyorsunuz. Okuma yazmayı çok seviyorum”şeklinde konuştu.

“Aldığım gazetelerimi arşivime kaldırıyorum”

Gazetelerini okuma yazma bilen herkese okuttuğunu aktaran Kara, “ Her gün saat 10-11.00 gibi Yüksekova’ya gittiğimde gazete satın alıp okuyorum.  Daha sonra evde okuma yazma bilen vara onlara da okutuyorum. Aldığım gazetelerimi arşivime kaldırıyorum. Arada arşivime bakıp eski haberlerimi okuyorum. Ayrıca Yüksekova Halkın Sesi Gazeteci yönetimine de teşekkür ediyorum. İlçemizde başka gazete yok ve ben her gün yerel haberleri onlardan takip ediyorum. Son olarak Yüksekova, Hakkari ve Şemdinli’deki zenginlerimiz öğrencilerimize burs versinler. Okumalarına destek olsunlar. Şimdiden hepsine çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Öğrencilere hep destek oluyor”

Köy sakini Nazlı Ak ise Mehmet amcayı şu sözlerle anlatıyor: “Mehmet amca köyümüz için çok şey yaptı. Ablalarımız ve abilerimiz onların döneminde takdir ve teşekkür getirdiklerinde Mehmet amca onları hep ödüllendiriyordu. Buda onun ne kadar eğitim sever olduğunun  göstergesi olduğunu düşünüyorum. Ben üniversiteye yerleştiğimde Mehmet amca okumamız için hayırseverlerden burs bulmaya çalışıyor Yüksekova’nın böyle iyi insanlara ihtiyacı var ”dedi.


 

Editör: Ferhat Yiğit