Son bir kaç yılda ardı ardına yapılan zamlarla büyük artış gösteren vergi, harç ve cezalarla ilgili yeni dönem hazırlıkları başladı. Yeni zamlarla fiyatlar çok daha yükseğe çıkacak.

Sözcüye yaptığı değerlendirmelerde yeni dönemde ortalama yüzde 45 oranında artması beklenen kalemleri paylaşan Bİngöl, vatandaşların çeşitli hizmetlerden yararlanma maliyetini artacağını ifade etti. Hesaplamaya göre; özellikle yurtdışına çıkış harcı, İMEİ kayıt ücreti, araç muayenesi ve trafik cezalarında kayda değer yükselişler olacak.

TELEFON KAYIT ÜCRETİNDE BÜYÜK ARTIŞ OLACAK!

2024 itibarıyla yurtdışına çıkış harcı 500 TL’den 720 TL’ye yükselecek. Yurt dışına seyahat etmek isteyenler bu artışla birlikte daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacaklar. Özellikle yurt dışından getirilen telefonların Türkiye’de kullanılabilmesi için gerekli olan İMEİ kayıt ücreti de büyük bir artış göstererek 31.692 TL’den 45.953 TL’ye çıkacak. Bu durum, yurt dışından telefon getirmeyi düşünenler için ciddi bir maliyet artışı anlamına geliyor. 

CEZA MİKTARLARI DA BÜYÜK ORANDA ARTIYOR!

Araç sahiplerini ilgilendiren bir diğer zam ise araç muayenesi ücretlerinde yaşanacak. 1.821 TL olan mevcut araç muayenesi ücreti, yeni yılda 2.641 TL’ye yükselecek. Bu artış, araç sahiplerinin her yıl yaptırmak zorunda olduğu bu zorunlu işlemi daha maliyetli hale getirecek. Trafik kurallarına uymayan sürücüler için de cezalar daha ağır olacak. En düşük radar cezası 1.506 TL’den 2.185 TL’ye çıkarılacak. Bu cezalar, trafik kurallarına uymayan sürücüler için daha caydırıcı olmayı hedefliyor.

Kaynak: ŞEHRİVAN