Türkiye’de ilk ve orta öğretim kurumları için ilk ders zili 11 Eylül’de çaldı. Türkiye’de milyonlarca öğrenci sınıfları doldururken, Van’ın Başkale ilçesindeki 7 köyde yaşayan öğrenciler henüz ders başı yapamadı.

Geçtiğimiz yıla kadar taşımaeğitim sistemiyle ilçe merkezindeki okullara taşınan öğrenciler, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında taşıma sisteminin durmasıyla derslerinden mahrum kaldı. İki hafta önce başlayan derslerden geri kalan öğrenciler, sorunlarının çözümü için Milli Eğitim Bakanlığı’na dilekçe yazmasına rağmen, sorun henüz çözülmedi.

Kırbalı, Tahıl, Topluca, Meydanlı, Yanal, Örenkale ve Yavuzlar köylerinde yaşayan öğrenciler, taşımalı eğitimin durmasıyla okul yurtlarına  yönlendiriliyor. Ancak aileler, çocuklarının yurda mecbur bırakılmasını kabul etmiyor ve servis sorununun bir an evvel çözülmesini istiyor./ gazete duvar

'ÖĞRENCİLERİMİZ YURDA MECBUR BIRAKILIYOR'

Örenkale köyünde yaşayan Ekrem Kırklar, köyde eğitim veren ilkokulun geçtiğimiz yıl taşımalı eğitime geçildiği gerekçesiyle yıkıldığını ancak bu sezon taşımalı eğitimin de durmasıyla köyde bulunan öğrencilerin okullarından uzak kaldığını belirtti.

Kırklar, “Bu yıl taşımalı eğitimi iptal ettiler. Gerekçelerinin ne olduğunu bilmiyoruz. 'Uzak olduğu ya da yol kötü olduğu için' iptal edildiği söyleniyor. Oysa yolumuz, köyün içine kadar asfaltlıdır. Ayrıca köyün yolunda herhangi bir tehlike de bulunmuyor. Kaymakamlığa ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvuru yaptık. 'Çocuklarımızı yurtlara götürmemizi' söylediler. Öğrencilerimiz yurda mecbur bırakılıyor. Bu küçük çocukları nasıl yurtlara bırakayım? Üstelik bu kadar öğrenciyi yurtlara nasıl sığdıracaklar? Şu an iki köyde toplam 80’e yakın öğrencimiz var" dedi. 

'11 SENE BOŞUNA MI OKUDUM?'

Kırbalı köyünde yaşayan lise son sınıf öğrencisi Yüsranur Çiçek de yaşanan taşıma sorunundan dolayı derslerinden geri kaldıklarını belirterek, “İki hafta önce okullar açıldı ama biz halen okula gidemiyoruz. Sebebini de bilmiyoruz. Servis artık köyümüze gelmiyor. Şu anda okulda olmamız gerekiyor. Test çözmemiz gerekiyor. Benim de bir üniversite hayalim var. Hemşirelik okumak istiyorum. Gidemeyince böyle ortada kaldık. 11 sene boşuna mı okudum? Bütün emeklerim boşa gitti. Kendimi çok kötü hissediyorum. Üniversite adayı bir öğrenciyim ama servis yok diye okula gidemiyorum” diye konuştu.

'KAYMAKAMLIĞIN KAPISINDAN İÇERİ ALINMADIK'

Başkale ilçe merkezinde 33 kilometre uzaklıkta bulunan Yavuzlar köyünde de sorun aynı. Köyde yaşayan Taylan Akkaya, soruna kendilerince çözüm bulmaya çalıştıklarını belirterek şöyle konuştu:

“Geçtiğimiz pazartesi günü, köyümüzdeki veliler ile birlikte kaymakamlığa gittik. Kapısından bile alınmadık. Kaymakam kimseyle görüşmek istemiyor. Köyümüzün iki kilometre aşağısında bulunan köye servis geliyor ama köyümüze gelmiyor. Çözüm bulamayınca köyümüzdeki 12 veli olarak kendi imkanlarımızla bir minibüs tuttuk. Öğrenci başı günlük 50 TL ödeyerek kendi imkanlarımızla çocuklarımızı okula göndermeye çalışıyoruz. Köyümüzde yaklaşık 45 öğrenci var. Biz 12 öğrencimizi kendi imkanlarımızla gönderiyoruz ama diğer öğrenciler derslerinden uzak kalıyor. Bildiğim kadarıyla taşımalı eğitimde kullanılan minibüslere verilen ücret yetersiz olduğu için ihale iptal edilmiş.”

Başkale’de, taşımalı eğitim uygulamasında yaşanan sorunları konuşmak üzere görüşmek istediğimiz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve kaymakamlık, yetkililerin il dışında bulunması nedeniyle sorularımızı cevapsız bıraktı. 

Editör: Erkan Çobanoğlu