Hakkari bölgesinde bulunan gümrük kapılarının binlerce insanın geçim kaynağı olduğunu belirten Tekin, gümrük kapılarının alt yapıları tamamlandığı ve ticarete açıldığı takdirde bölgenin kalkınmasına ve ekonomiye ciddi bir katkı sağlayacağını söyledi.

Derecik Gümrük Kapısı'nın 2023  Mayıs ayında fiilen açıldığını aktaran Tekin "Altyapı yetersizliği ve yolların tamamlanmamış olmasından kaynaklı sadece yaya geçişine açıldı. Açılışından bugüne tam 14 ay geçti.Ancak ne alt yapı ne de yollarla ilgili bir çalışma başlamadı.

Irak tarafındaki  gümrük kapısı asfalt çalışmasını başlattı. Bu yüzden  gümrük kapısı geçişlere kapalı. Önümüzdeki hafta Derecik Gümrük Kapısı tekrar geçişlere  açılacak. Ancak Türkiye tarafında herhangi bir çalışmanın olmayışı düşündürücü. Derecik Gümrük Kapısı'nın işlevselliği alt yapı ve yolların yapılmasına bağlı" dedi. 

Tekin, Derecik Gümrük Kapısı'nın işlevselliğinin artması ve araç geçişlerine açılabilmesi için bir an önce alt yapı ve yollarının tamamlanması gerektiğini ifade etti.

Karayolları 11. Van Bölge Müdürü ile  bir hafta önce bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Tekin" Yaptığımız görüşmede  Derecik Gümrük Kapıs'ının bu sene içinde tamamlanacağı belirtilmişti.Ancak bu güne kadar o bölgede herhangi bir çalışma başlatılmadı.3 ay sonra kış başlayacak.Bu yollar ne zaman tamamlanacak.Bir çalışma başlatılacak sa bölgenin kış koşulları da göz önünde bulundurulmalıdır.

Bir ay önce  Gümrük ve Ticaret Bakan yardımcısı Hakkari deki üç gümrük kapısını ziyaret ederek burada ki eksiklikleri bizzat görüp tespit ederek çözüm noktasında harekete geçileceğini söyledi.Ancak bakan yardımcısının dönüşünden sonra buralarda herhangi bir çalışma başlatılması ve bir değişiklik olmadı" şeklinde konuştu.

Yetkililere seslenen Tekin "Konum bakımından Türkiye'nin en zengin ili olmamız gerekirken neden en yoksul iliz.Derecik gümrük kapısının alt yapı ve yol sorununun bir an evvel çözüme kavuşturulması bütün bölge halkının beklentisidir" dedi.

muharrem tekin

Muhabir: ULAŞ GÜVEN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ