Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti ) Hakkari milletvekili Öznur Bartın 23 Haziran 2024'de  K. Gültekin isimli genç kadının intihar ettiği Seyir Tepesinde yaşanan ihmalkarlığı ve "Zap Vadisi Rekreasyon Alanı ve Sosyal Tesisler" projesinde tamamlanması ile vaadedilen ve yapılmayan projelere ilişkin Içişleri Bakani Ali Yerlikaya'nın yanıtlaması istemiyle vermiş olduğumuz soru önergesi verdi.

Bartın önergesinde, "Hakkâri İl Özel İdaresi tarafından Hakkâri-Çukurca karayolunda bulunan Zap Vadisi kenarında yapılan ‘Zap Vadisi Rekreasyon Alanı ve Sosyal Tesisleri' projesi diğer ismiyle Seyir Tepesi olarak bilinen “tesis”, birçok sorunu beraberinde getirmiştir. Güvenlik tedbirleri başta olmak üzere birçok eksikliklerin bulunduğu Seyir Tepesi’nde defalarca intihar girişimleri yaşanmıştır. En son K. Gültekin isimli genç kadının 23 Haziran 2024’te Seyir Tepesi’ndeki 150 metrelik dik kayalıktan oluşan kısımdan Zap Suyu’na atlayarak intihar ettiği ve cenazesinin ertesi gün bulunduğu bilgisi basına yansımıştır. Seyir Tepesi’nin bu denli yüksek olduğu noktada korkuluk, kamera, güvenlik personeli gibi birçok eksiklik intiharlara adeta davetiye çıkarmaktadır. Seyir Tepesi, eksiklikleri, yetkililerin sorumsuzlukları ve ihmalleri nedeniyle kentte artık intihar tepesi olarak anılmaktadır.

Ayrıca Mart 2020’de henüz proje aşaması devam ederken dönemin Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Duruk’un basına yaptığı açıklamada; 30 bin metrekare alan üzerinde dinlenme yerleri, spor alanları, çocuk parkları, bahçeler ve Zap Vadisi üzerinde bir köprü, teraslar, gözetleme kuleleri, vadinin iki tarafında da restoran ve kafelerin yapılacağını belirtmiş, 13 Mart 2020’de dönemin Hakkâri Valisi ve aynı zamanda kayyımı İdris Akbıyık ise projenin yapıldığı alanda incelemelerde bulunurken proje kapsamında yapılacaklara dair aynı bilgileri kamuoyu ile paylaşmıştır. Ancak 15 Kasım 2021’de Vali Akbıyık’ın açılışını yaptığı tesisin daha önce tanıtımı yapılan proje ile yakından uzaktan bir ilgisi bulunmadığı açığa çıkmıştır. Projedeki söz konusu dinlenme yerlerinin, spor alanlarının, çocuk parklarının, bahçelerin ve Zap Vadisi üzerindeki köprünün, terasların, gözetleme kulelerinin, vadinin iki tarafında da yapılacağı söylenen restoranların ve kafelerin yapılmadığı bilinmektedir. Bu projede yer alacağı açıklanan diğer bölüm, yapı ve tesislerin yapılmaması ile “Zap Vadisi Rekreasyon Alanı ve Sosyal Tesisleri” adı altında, kamu kaynaklarının birilerine kaynak olarak aktarıldığı ve kamu zararına sebep olunduğu anlaşılmaktadır"ifadelerine yer verdi. 

Milletvekili Bartın, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

1.    Hakkari’de K. Gültekin isimli genç kadının 23 Haziran 2024’te Seyir Tepesi’nden atlayarak intihar etmesine ilişkin bir inceleme başlatıldı mı? 
2.    İntiharın gerçekleştiği Seyir Tepesi’ndeki kamera, korkuluk, güvenlik personeli, vb. diğer eksikliklere, ihmallere dair adli ve idari herhangi bir soruşturma/inceleme başlatılacak mıdır?
3.    Hakkâri Sümbül Mahallesi Serê Sola’da bulunan Seyir Tepesi’nde şimdiye kadar kaç intihar girişimi yaşanmıştır? Kaçı ölümle sonuçlanmıştır? Kaçına ilişkin projeden kaynaklı eksiklerin ve ihmallerin olduğuna ilişkin tespit çalışması yapılmıştır?
4.    Proje aşamasında “Zap Vadisi Rekreasyon Alanı ve Sosyal Tesisleri” kapsamında belirtilen 30 bin metrekare alan üzerinde dinlenme yerlerinin, spor alanlarının, çocuk parklarının, bahçelerin ve Zap Vadisi üzerinde bir köprünün, terasların, gözetleme kulelerinin, vadinin iki tarafında da restoranların ve kafelerin kaçı yapılmadı/ yapılmamasının gerekçesi nedir? Bu projenin ilk hali için belirlenen ihale bedelinin kaçta kaçı kullanılmıştır?
5.    “Zap Vadisi Rekreasyon Alanı ve Sosyal Tesisleri” projesinde yaşanan kamu zararına ilişkin herhangi bir incelemeniz var mı? Var ise sonuçları kamuoyu ile ne zaman paylaşılacaktır?
6.    “Zap Vadisi Rekreasyon Alanı ve Sosyal Tesisleri” projesinin tamamlamasının önünde herhangi bir engel var mıdır? Projenin tamamlanması için bir çalışmanız var mıdır/ varsa hangi aşamadadır?

Muhabir: VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ