Diyarbakır’da hububatta hasat dönemi bu yılki yağışlardan ötürü bereketle başladı. Buğday, arpa, mercimek, mısır, nohut, çeltik ayçiçeği gibi ürünlerin ekildiği tarlalarda hummalı bir çalışma başladı.

Son dört yılda yaşanan kuraklığa dikkat çeken tarım mühendisleri, 2021’de bir dönüm araziden 150 kilo buğday elde edildiğini, bu oranın geçen yıl 350 ila 400 kiloya çıktığını, ancak bu yıl her bir dönümden 500 kilo elde edilebileceğini belirtiyor.

Buğday ekiminde Türkiye’de dördüncü sırada olan Diyarbakır’da bu sene 2 milyon dönüm arazi üzerinde buğday ekildi ve 1 milyon ton rekolte bekleniyor. Yine kentin bereketli tarlalarında 700 dönüm arpa ve 700 dönüm mercimek ekildi.

Yağmur bereketinden memnun olan çiftçi masraflar yüzünden dert yanıyor.

Rûdaw’a konuşan Resul Polat isimli çiftçi “Buğdayın tonu 12 bin TL ama mazotun litresi 22 TL. Yine işçilerin yevmiyesi var. Bu şekilde çiftçiler yine zarar ediyor. Biz çiftçiler için bir gelir yok yani ama baba mesleği olduğu için mecburen devam ediyoruz. Devlet çiftçilere yardım etmez ise zarar edeceğiz” dedi.  

Gübre, mazot ve sulama fiyatlarının yükseldiğinden şikayet eden çiftçiler destek bekliyor.

Çiftçi Hedyetullah Temiz de “Bölgemizde 500 bin çiftçi var. En büyük sorunumuz su ve elektrik olmaması. Elektriğe para verdiğimizde diğer masraflarımızı karşılayamıyor zarar ediyoruz. Bu nedenle bir sulama kanallarının yapılmasını istiyoruz” dedi.

Türkiye Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alım fiyatlarını ekmeklik buğdayda ton başına 9 bin 250 TL, arpada ise 7 bin TL olarak kararlaştırdı. /rüdaw

Editör: Erkan Çobanoğlu