Hakkari'de Vali Ali Çelik, beraberindeki heyet ile birlikte, TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı kapsamında yürütülen bilimsel çalışmaları yerinde inceledi. Bu kapsamda Van, Ağrı, Hakkâri ve yakın çevrelerinde bulunan Şemdinli Fayı, Yüksekova Fayı, Başkale Fayı, Erciş Fayı ve Tutak Fayı üzerinde gerçekleştirilen kazı çalışmaları incelendi.

AFAD, MTA ve Türkiye Belediyeler Birliği paydaş kurumlarında desteği ile yürütülen “Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi” isimli proje, deprem üretme potansiyeline sahip diri fay uzanımlarının çalışılarak bölgedeki depremselliğin ortaya çıkarılmasını amaçlıyor. Vali Çelik, yapılan çalışmalar hakkında bilgi alırken, projenin bölge için önemine dikkat çekti.

Vali Çelik, inceleme sırasında yaptığı açıklamada, “Yaşadığımız acı tecrübelerin tekrarını engellemek, farkındalığı ve bilinirliği arttırmak için, bilimin bizlere sunduğu imkânlarla deprem üretme kapasitelerini, sıklıklarını ve süreçlerini tespit etmek için bir proje yürütüyorlar, bu bağlamda Prof. Dr. Azad Sağlam Selçuk hocamıza ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Bu projeler, bölgemizdeki deprem risklerini daha iyi anlamamıza ve olası depremlere karşı hazırlıklı olmamıza yardımcı olacaktır. 6 Şubat Depreminde yaşadığımız asrın felaketinde de tecrübe ettiğimiz üzere, deprem hepimizin hayatını birçok can kaybına neden olacak şekilde etkileyen, ondan sonra oluşturduğu maddi kayıplar açısından da inanılmaz zor bir süreç, Rabbim tüm ülkemizi vatandaşlarımızı depremlerden, afetlerden korusun.” dedi.

Konuşmasının devamında Vali Çelik; "Ancak bizlere düşen bilimin verdiği imkânları sonuna kadar kullanmak. Burada da; Şemdinli ve Yüksekova Fay hattı alanının tespit edilmesi ile fay hattının deprem üretme sıklıklarının ortaya çıkarılması ve fayın gözle görülür bir yapı olup olmadığını tespit etmek için bir çalışma yürütüldü. Bilimsel anlamda güzel veriler ve sonuçlar üretildi. Araştırmacılar, İki büyük deprem arasındaki tekrarlama sıklıklarını karbon testleri ile fayları ve deprem kırıklıklarını gördüler, bu çalışmalar ilerisi için bizlere fikir verecek ve rehber olacak. Dolayısıyla, bu çalışmalarda emeği geçen herkese tekrar teşekkür ediyorum. ” dedi.

Proje kapsamında, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından oluşturulan bir ekip, fay hatlarının geçmişteki hareketlerini ve gelecekteki potansiyel tehlikelerini belirlemek amacıyla detaylı kazılar ve analizler gerçekleştirdi. Bu çalışmalar, bölgenin depremsellik haritasının güncellenmesine ve risklerin minimize edilmesine katkı sağlayacak.

Vali Çelik, kazı alanındaki incelemelerinin ardından, “Bilimsel çalışmalar ve bu tür projeler, sadece akademik anlamda değil, aynı zamanda halkımızın güvenliği ve refahı için de büyük önem taşıyor. Hakkâri ve çevresindeki depremsellik risklerine karşı bilinçli ve hazırlıklı olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Bölgenin Afet ve yeni yerleşim planlama çalışmalarına katkı sağlayacak olan bu bilimsel çalışmalar, 30 m uzunluğunda, 1,5 m genişlik ve 4 m derinliğinde hendek kazılarından alınacak yaş numuneler ve İHA uçuşları ile gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda yürütülen çalışmaların sonuçlarının, bölge genelinde depremle ilgili farkındalığı artıracağı ve yapılaşma ile ilgili stratejik planlamalarda yol gösterici olacağı belirtiliyor.

404-24

Muhabir: ULAŞ GÜVEN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ