BİLAL TİNAR / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ 

YÜKSEKOVA – Yeşil Sol Parti Hakkari Milletvekili Öznur Bartin, Hakkari’de sağlık sektöründe yaşanan eksiklikleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bartin, “Hakkari ve ilçelerindeki hastanelerde sağlık hizmetleri alanında ciddi sorunlar olduğu defalarca basına yansımıştır. Özellikle hastanelerde yaşanan uzman doktor eksikliği, yurttaşların yaşamlarını olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Yıllardır kronik bir soruna dönüşen Hakkari ve ilçelerindeki sağlık sorunları kalıcı bir çözüme kavuşturulmamaktadır.

Hakkâri halkının sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasında karşılaşılan zorluklar, acil çözüm gerektiren hayati bir sorundur” ifadelerini kullandı.

"HASTANELERDEKİ ALT YAPI VE DONANIM EKSİKLİKLERİ DE SAĞLIK HİZMETLERİNİN KALİTESİNİ DÜŞÜRMEKTEDİR"

Hakkâri ve ilçelerinde hastanelerde yaşanan uzman doktor eksikliği nedeniyle yurttaşların tıbbi hizmetlere erişiminin ciddi şekilde sınırlandığını vurgulayan Bartin, “Bu eksiklik, hastaların uzun sıra beklemesi, gereksiz yere mağdur edilmesi ve sağlık sorunlarının ciddiyetini artıran bir faktör haline gelmiştir. Hastanelerin yetersiz doktor kadrosu nedeniyle uzmanlık alanlarına uygun sağlık hizmeti almak giderek daha da zorlaşmaktadır.

Doktor eksikliğinin yanı sıra, hastanelerdeki alt yapı ve donanım eksiklikleri de sağlık hizmetlerinin kalitesini düşürmektedir. Teknolojik altyapının yetersiz olması, teşhis ve tedavi süreçlerini olumsuz etkilemekte ve yurttaşların en ufak bir sağlık probleminde başka bölgelere sevk edilmesine yol açmaktadır.

Hakkari Devlet Hastanesinde Dahiliye, Pediatri ve acil uzmanı dışında diğer bölümlerde sürekli görev yapan uzman doktor bulunmamaktadır. Göz, Kulak Burun Boğaz, Üroloji ve Radyoloji uzmanları ise aylık görevlendirme ile gelip gidiyorlar geri kalan bölümlerde ise uzman doktor bulunmamaktadır. Atanan ortopedi uzmanının aynı gün içinde eş durumundan geri gittiği iddialar arasındadır.  Yüksekova, Şemdinli, Çukurca ve Derecik Devlet Hastanelerinde ise durum farksız değil, yurttaşlar acil durumlar dışında 4 saat uzaklıkta olan Van iline gelmek zorunda kalıyorlar. Bunun yanı sıra Hakkari’de görev yapan veya görevlendirme ile gelen doktorlar ikinci bir görevlendirme ile sahra hastanelerine gönderildikleri iddialar arasındadır. Sağlık hakkı, temel bir insan hakkı olarak kabul edilmekte ve her bireyin sağlıklı bir yaşama erişimini güvence altına almayı amaçlamaktadır. Sağlık hakkından mahrumiyet, insanların yaşam hakkının ihlal edilmesine ve toplumsal eşitsizliklerin derinleşmesine neden olmaktadır. Sağlık hakkının her bireye eşit ve adil bir şekilde sunulması için daha fazla çaba sarf etmek, temel insan haklarına saygı gösterilmesi gerekmektedir” dedi.

Milletvekili Bartin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

1- Hakkari ve ilçelerinde Uzman Doktor eksikliğinin yanı sıra, hastanelerdeki alt yapı ve donanım eksiklikleri neden hala çözülememektedir? Bu konudaki planlarınız nelerdir?

2 - Hakkari halkının sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak için hangi stratejileri geliştirmeyi amaçlıyorsunuz? Buna yönelik kısa ve uzun vade projeleriniz nelerdir?

3 - Bölgede yaşanan doktor sıkıntısının kalıcı çözümü için doktor istihdamını artıracak politikalarınız nelerdir?

4 - Hakkari'deki sağlık sorunları bölge halkının sağlığını etkilediği gibi aynı zamanda bir insan hakları ihlalidir. Sağlık sorununun toplum üzerindeki etkilerini araştıracak mısınız?

5 - Hakkari ve ilçelerindeki hastanelerde eksik olan ve en çok talep edilen kbb, ortopedi, göz ve acil uzmanı bölümlerinde ivedilikle atama yapmayı düşünüyor musunuz?

6 - Görevlendirme ile gelen uzman doktorların çalışma koşullarından haberdar mısınız? Görevlendirme ile gelen doktorlar nasıl bir denetim mekanizmasına tabidir? 

Editör: Erkan Çobanoğlu