Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak üzere bulunduğu Tahran'da suikastte uğradı.  

İran Ulusal Güvenlik Konseyi üst düzey Devrim Muhafızları komutanları ile suikasti soruşturmak üzere toplandı.

Filistinli gruplar, genel grev ve geniş çaplı protesto çağrısı yaptı.

HAMAS: "İRADEYİ KIRMAYI AMAÇLAYAN CİDDİ BİR EYLEM"

Üst düzey Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri, Haniy'nin öldürülmesi hakkında açıklamada bulundu.

Zuhri, “İsrail işgalinin Kardeş Haniye'ye yönelik bu suikastı, Hamas'ın ve halkımızın iradesini kırmayı ve sahte hedeflere ulaşmayı amaçlayan ciddi bir eylemdir. Bu eylemin hedeflerine ulaşmada başarısız olacağını teyit ediyoruz" diye konuştu.

Hamas'ın amaçlarının değişmeyeceğini ve yoluna devam edeceğini vurgulayan Zuhri, "Hamas bir kavram ve kurumdur, kişiler değil. Hamas, fedakarlıklara rağmen bu yolda devam edecek ve zaferden eminiz" dedi.

FİLİSTİN: "KORKAKÇA BİR EYLEM"

Resmi Wafa haber ajansının açıklamasına göre Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas suikastı sert bir şekilde kınadı ve "korkakça bir eylem ve tehlikeli bir gelişme" olarak nitelendirdi.

Başkan ayrıca Filistinlileri birleşmeye ve "İsrail işgali karşısında sabırlı ve kararlı olmaya" çağırdı.

RUSYA: "KABUL EDİLEMEZ BİR SİYASİ CİNAYET"

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mihail Bogdanov, RIA devlet haber ajansına yaptığı açıklamada, Hamas'ın baş siyasi lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesinin "kesinlikle kabul edilemez bir siyasi cinayet" olduğunu söyledi.

RIA'nın aktardığına göre Bogdanov, "Bu kesinlikle kabul edilemez bir siyasi cinayettir ve gerginliğin daha da tırmanmasına yol açacaktır" açıklamasında bulundu.

Bogdanov, suikastın Gazze'deki ateşkes görüşmelerini de olumsuz etkileyeceğini söyledi.

İran devlet basınından aktardığına göre, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani “Haniye’nin şehadeti, Tahran, Filistin ve direniş arasındaki derin ve kırılmaz bağı güçlendirecektir” açıklamasını yaptı.

HUSİLER: "İĞRENÇ BİR TERÖR SUÇU"

Yemen'deki Husi Yüksek Devrim Komitesi Başkanı Muhammed Ali el-Husi ise Haniye'nin ölümüne yönelik açıklamasında, “İsmail Haniye’yi hedef almak iğrenç bir terör suçudur ve kanunların ve ideal değerlerin açık bir ihlalidir” ifadelerini kullandı.

AUSTIN: EK BİR BİLGİM YOK

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ise Filipinler’e ziyareti sırasında Haniye’nin öldürülmesine ilişkin bilgileri doğrulayıp doğrulayamayacağına ilişkin soruya yanıtında, “Verecek herhangi ek bir bilgim yok” ifadelerini kullandı.

Editör: Erkan Çobanoğlu