Sosyal bilimci Arthur C. Brook, Harvard Üniversitesi’nde “Mutluluğu Yönetmek” adlı bir ders veriyor. Brooks, akademik çalışmalarında mutlu olmanın cevaplarını arıyor. CNBC Make It serisinde yer alan bilgilere göre Brooks bazı spesifik sonuçlara ulaşmayı başardı.

Dünyaca ünlü televizyon sunucusu Oprah Winfrey’le birlikte kitap yazan Brooks, hayattaki amacın mutluluğa ulaşmak değil daha mutlu bir durum için sürekli çabalamak olduğunu savunuyor.

Yolculuk metaforunu kullanan Brooks’a göre mutluluk bir duraktan ziyade bir yol. Mutluluğa sürekli artırılması gereken bir fenomen gibi yakalamak gerekiyor, çünkü söz konusu mutlu olmaksa bir son durak bulunmuyor.

CNBC'de yer alan habere göre, mutlu olmak üzerine bir podcaste katılan Brooks söylediklerini daha iyi anlaşılabilmesi için, “Sadece ‘Gidin daha mutlu olun” demek değil, bu çok genel bir ifade” vurgusunu yapıyor. 

Brooks, mutluluk için alt elementler üzerine konuştuğunu, bir noktada mutluluğun temel besinlerini anlattığını aktarıyor.

Arthur C. Brooks, “Mutlu insanlar hayatlarından keyif alıyor. Yaptıklarından memnuniyet duyuyor ve niye hayatta olduklarına dair bir anlam hissi taşıyor. Bunlar mutluluğun proteini, karbonhidratı ve yağlarıdır” ifadelerini kullandı.

Mutluluğun 3 ana besin maddesi:

· Zevk alma

· Tatmin duygusu

· Gaye

Brooks’a göre insanların çoğu zevk almak basit bir haz tatmini gibi gözükse de aslında öyle değil. Sürekli olarak tatmin edici deneyimler peşinden koşmak mutluluk profesörünün aktarımına göre; Bir hayatı yaşamanın berbat bir biçimi. 

Brooks, “Yapmamız gereken haz kaynaklarından kurtulmak değil ama onları daha insani hale getirecek birkaç şey eklemek.” tavsiyesinde bulunuyor.

Burada devreye aktiviteleri deneyime dönüştürmek devreye giriyor. Size keyif veren bir şeyi başkalarıyla yaptığınız zaman bu bir anıya dönüşüyor.

Brooks, “Eğer hoşa giden bir şey yapıyorsanız bunu başkalarıyla birlikte icra ediyorsanız bağımlılık yaratan bir şeye dönüşebilir. Böylece gerçek ve sürekli mutluluğun kaynağı olan zevk duygusunu yaşayabilirsiniz” dedi.

Kitap okumak, meditasyon ya da müzik dinlemek gibi tek kişilik aktivitelerin yanı sıra Brooks, arkadaşlarla dışarı çıkmak, sevdiğiniz insanlarla komik videolar izlemek gibi aktiviteleri de tavsiye ediyor.

Mutluluk profesörü Brooks, “Tatmin olma, bir şey için çabaladıktan sonra alınan ödül ya da keyiftir. İnsanlık olarak çaba göstermeye, zorlanmaya, fedakârlık yapmaya ve hatta yaşantımızda acı duymaya muhtacız çünkü bu bizler için bir şeyleri elde etmenin yolu. Bir şeye sahip olmak için çabaladıysanız günün sonunda onun değeri daha da artıyor.” diyor.

Yemek örneğini veren Brooks, çok açken yediğimiz yemeklerin daha lezzetli olduğunu düşündüğümüzü hatırlatıyor. Öğrencilerin kopya çekip yüksek not aldığında, çalışarak elde ettiği sonuçlara göre daha az memnuniyet duyduğunu belirtiyor.

Brooks’un aktarımına göre amaç hayatımıza anlam katan bir duygu. Bahsedilen üç ana besin maddesinin en önemlisi olarak amaç kendini gösteriyor. Amaç başlığı kendi içerisinde üç alt başlığa ayrılıyor.

1- Tutarlılık: Yaşananlar neden bu şekilde oluyor?

2- Hedef: Hayatım neden bu şekilde ilerliyor, benim amaçlarım yönüm nedir?

3- Ehemniyet: Yaşıyor olmam gerçekten bir öneme sahip mi?

Brooks’a göre bu soruların doğru bir cevabı yok çünkü sorular çok öznel yapılara sahip ama bu soruların yanlış bir cevabı var. Eğer bu sorulardan hiçbirine yanıt verememek bir yardım çağrısı gibi. Brooks bu noktada ise olayın pozitif tarafını görmeye çalışıyor.

Arthur C. Brooks, “Eğer sorulara yanıt vermede başarısız olduysanız bu aslında iyi bir sonuç çünkü neye bakmanız gerektiğini öğreniyorsunuz.” İfadelerini kullandı. Hayatta bir amaç bulmanın çok fazla çaba gerektirdiğini aktaran Brooks bu çabanın bile doğru yönde ilerlemek için önemli olduğunu düşünüyor.

Editör: Erkan Çobanoğlu