İHD Hakkarii Şubesi ve Kayıp Yakınları Yüksekova'da  Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. İnsan Hakları Derneği (İHD) öncülüğünde ‘Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın’ talebiyle sürdürdükleri eylemlerin 144'üncü haftasında Adaklı Köyü'nde öldürülen Fettah Yaşar'ın için faillerini sordu.

Basın açıklamasına Kayıp Yakınları, Yüksekova Belediye Eş Başkanı Şoreş Diri, Belediye meclis üyeleri ve İHD üyeleri katıldı. Açıklamayı okuyan  İHD Hakkari Şube Başkanı Sibel Çapraz, Fettah Yaşar için adalet talebinde bulundu.  

Daha sonra olay örgüsünü okuyan Çapraz şu ifadelere yer verdi:

"Fettah Yaşar henüz 32 yaşında koyun ticareti ile uğraşan 4 çocuk babası bir tacirdi. 1994 yılında arkadaşı ile birlikte koyunlarını otlatmaya giden Fettah Yaşar’ın bulunduğu Alekanan köyüne bir operasyon düzenlendi. Operasyonda Fettah Yaşar ve Arkadaşı Şevket Kartal gözaltına alındı ve ilçe jandarma karakoluna götürüldü. Haberi alan aileler hemen ilçe jandarma taburu önünde gözaltına alınan akrabaları için toplanmaya başladı. Akabinde iki arkadaş serbest bırakıldı. Ailenin vermiş oldukları ifadelerde geçtiği üzere Fettah Yaşar ve arkadaşının örgüte yardım ettikleri saiki ile gözaltına alındığı akabinde tehdit edilerek serbest bırakıldığı  mahkeme kayıtlarına da geçti. Serbest bırakılan Fettan Yaşar ve arkadaşı sahipsiz kalan koyunlarına bakmak için aile bireyleri ile birlikte Alekanan köyüne koyunların bulundu bölgeye gitti. Aile koyunlarını toplamaya giden Fettah yaşar ve arkadaşı Şevket Kartal’ın gittiği yöne doğru bir helikopterin gittiğini gördü ve akabinde silah sesleri gelmeye başladı. Köylüler olay yerine doğru gitmek istese de askerlerin engeli ile karşılaştı. Az sonra kurşunlanmış bedenleri ile iki arkadaşın cansız bedeni köy meydanına getirildi. Köy meydanına getirilen cenazeleri almak isteyen ailelere izin verilmedi. Fettah Yaşar ve Şevket Kartal’ın cansız bedeni onlarca insanın önünde panzerin arkasında bağlandı ve sürüklenerek çarşı merkezine doğru götürüldü. Cenazelere yapılan bu  insanlığa aykırı işkence karşısında durmak isteyen insanlar ise darp edildi. Cenazeler tabura götürüldü. Bir insanlık ayıbının gerçekleştiği bu olayda cansız bedenler ailelere teslim edilmedi. İki kişinin cansız bedeni onları katleden askerler tarafından bajırge (Akalın) mezarlığında kefensiz ve dini vecibeler yerine getirilmeden defnedildi. Daha sonra mahkeme kayıtlarına da geçen ifadelerde belirtildiği gibi bir görgü tanığı her iki cenazenin de kulakları kesik bir biçimde açılan çukura koyulduğu ve üzerlerinin kapatıldığını söyledi. Ailenin Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı makamına yapmış olduğu başvuru ile bir soruşturma başladı. Tüm gerçekliklere ve tanıklıklara rağmen kovuşturmaya yer olmadığı gerekçesi ile dosya sümenaltı edildi. Böylelikle insanlık tarihine kara leke olarak geçmesi gereken bu elzem olay açısından tek bir kişi yargılanmadı, sorumlular ortaya çıkarılmadı. Yaşam hakkının kutsallığına yapılan bu ağır saldırıyı kabul eden, koruyan, kollayan ve en önemlisi aklayan sisteme karşı bu gün burada bir daha sesimizi yükselterek haykıyoruz ; Kormuyoruz, susmuyoruz. 1994 yılında Alekanan köyüne yapılan operasyon ile katledilen Fettah Yaşar ve arkadaşı için adalet talep ediyoruz. Sorumlular bulunsun failler yargılansın!"

İ H D1

Basın açıklaması sonrası grup 1 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi.

Kaynak: YÜKSEKOVA HALKIN SESİ