İHD Hakkari Şubesi ve Kayıp Yakınları Yüksekova'da Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. İnsan Hakları Derneği (İHD) öncülüğünde ‘Kayıplar bulunsun, failler yargılansın’ talebiyle sürdürdükleri eylemlerin 136'ıncı haftasında  23 kasım 2006 tarihinde yanındaki arkadaşı Reşit Soydan ile gün boyu topladıkları odunları ısuzu marka bir kamyonete görürdükleri esnada askerler tarafından aracın taranması sonucu
 hayatınıı kaybeden İslam Terkoğlu'nun faillerini sordu. 

Ddd-25

Açıklamayı ilk olarak okuyan İHD Yönetim Kurulu Üyesi Sait Çağlayan hasta tutsaklar ve kaybedilenler için adalet istedi.

Daha sonra olay örgüsünü okuyan Kayıplar Komisyon Üyesi Avukat Eren Baskın, İslam Terkoğlu için adalet isteyerek Şu ifadelere yer verdi:

"Devletin güvenlik mekanizması insan hayatına etki eden olaylarda ‘bölge unsurları veya bölge hassasiyeti’ adı altında hukuksuz bir sisteme dayanıyor. Hakkari genelini ele alacak olursak kolluk kuvvetlerinin hukuka uymayan bir eylemi söz konusu olduğunda akla ilk gelen tepki usulsüz bir biçimde olayın manipüle edilmesi ile başlıyor ve cezasızlık ile sonlandırılıyor. Maalesef yargı erki de bu usulsüz işlemlere göz yumuyor. Bütün savunma mekanizmaları ise şu cümle ile başlıyor ‘terörist sandım’ Akabinde mahkeme kayıtlarına bir yurttaşımızın katledilmesi olayı ‘bölge hassasiyeti’ olarak geçiyor. İslam Terkoğlu 23 kasım 2006 tarihinde yanındaki arkadaşı Reşit Soydan ile gün boyu topladıkları odunları ısuzu marka bir kamyonete doldurdular. Gece 23.00 sularında Yüksekova’ya doğru yola çıktılar. Yol güzergahı üzerinde aracın önü askerlerce kesildi, herhangi bir uyarı yapılmaksızın araca ateş edildi ve İslam Terkoğlu olay yerinde ağır bir biçimde yaralandı. Reşit Soydan ise şans eseri yara almadan kurtuldu. Vurulan Terkoğlu’nun sivil olduğunu anlayan kolluk kuvvetleri her ne kadar hastaneye sevkini sağlamaya çalışılmış olsa da Terkoğlu yolda hayatını kaybetti. Aynı saatlerde Hakkari Valiliği iki teröristin etkisiz hale getirildiği ile ilgili açıklamada bulundu lakin Reşit Soydan götürüldüğü jandarma taburundan Adliyeye sevk edilmeksizin serbest bırakıldı.

Dönemin Hakkari Millet vekili mecliste Terkoğlu’nun katledilmesi olayı ile ilgili soru önergesi verdi. Soru önergesine İçişleri bakanlığı tarafından verilen cevapta ise ilgili olayın detayları ile araştırıldığı, vurulanın bir köylü olduğunun kabul edildiği açıklamasına yer verildi.

Terkoğlu ailesinin hukuki açıdan yapmış olduğu tüm başvurular ret edildi. Herhangi bir soruşturma yürütülmedi. Böylelikle ailesinin geçimini sağlamak ve kış için yakacak odun temin etmeye çalışırken katledilen İslam Terkoğlu’nun akıbeti faili meçhul bırakıldı. Buradan yetkinlere sesleniyoruz; İslam Terkoğlu dosyasında adalet sağlansın failler yargılansın! Biz insan hakları savunucuları olarak İslam Terkoğlu’nun akıbetinin ortaya çıkarılması için sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz" 

11-380

Açıklamanın ardından 1 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi. 

Muhabir: YÜKSEKOVA HALKIN SESİ