NEVZAT ALTER / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ

Yaşanan ekonomik sıkıntılardan sonra evlenemeyen gençlerin düğün yapabilmeleri için kürt aşiret büyükleri, kanaat önderleri,ak sakalları düğünlerde takıların gizli takılmasını, gösteriş yapılmamasını, abartılı masraflardan kaçınılması ve düğünlerin süresi sadece 4 saat yapılması ve gelen misafirlere bir öğün yemek verilmesi hususunda anlaşarak aldıkları bu karara İrandaki tüm kürt aşiretleri tamamıyla uyarak uyguluyor.

Bu uygulamadan sonra İranda gençler rahatlıkla düğün yapabiliyor damat tarafı gelinin ailesi tarafından hiç sıkıştırılmadan gücüne göre bir masrafla düğün hazırlıklarına başlayabiliyor.

Düğünlerde gelin damada nakit para ve altın takmanın yasak olduğu düğünlerde salona getirilen bankalara ait pos cihazlarıyla damat ve gelinin  banka hesaplarına aktarılan parayla hediyesi veriliyor.

Düğün hediyesini pos cihazıyla yapan kişinin ismi deftere bu şekilde not ediliyor.

Düğün alanına getirilen pos cihazlarından aktarılan paraları bir gün sonra düğün sahipleri bankalardan parayı çekerek yapılan düğün masraflarına harcıyor. Geriye kalan paralar gelin ve damada düğün hediyesi olarak kalıyor.

 Urmiyede bir düğün salonunda yapılan aşiret düğününde konuşan Kürt Aşireti kanaat önderlerinden Tahir paki şipirani  İran’da Bu uygulamayı  birkaç yıldır başlattıklarını söyledi.

İranda kürtlerin yoğun yaşadığı şehirlerde  uygulanan bu kararlara  tüm kürt aşiretlerinin olumlu karşıladığını belirten Şipirani Şunları kaydetti:

“Artık gençlerin evlenmelerine hiçbir engel kalmadı. Aileler verilen bu karardan memnuniyet duydu.

Türkiye’deki kürt aşiret liderlerine çağrıda bulunuyorum.Türkiye’deki gençlerimiz gösteriş ve abartılı masraflardan dolayı evlenemiyor,özelikle Van Hakkâri bölgesinde yaşayan durumu iyi olan kürt kardeşlerimize sesleniyorum takı ve düğün hediyelerinizi gösteriş olmadan yapın.

 Durumu iyi olmayan gençlerimizin evlenmelerine destek olun düğünleri 4 saate indirin bir öğün yemek verilsin, gelin tarafı damat tarafından abartılı takı ve giyim masraflarından kaçınılsın gençlerimizin önü açılsın artık.” dedi.  

 Düğün salonunda gelin ve damada altın takamayan aile yakınları düğünden bir gün sonra damadın evine giderek hem tebrik ediyor hem de takmak istedikleri altın veya başka hediyeleri  gelinin odasına bırakıyor. Böylece gösteriş ve abartı olmadan herkes durumuna göre takı takabiliyor. İran da uygulanan bu düğün uygulamasına Türkiye’de yaşayan kürt aşiretlerinin de uymaları umut ediliyor. 

Editör: Erkan Çobanoğlu