Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Hakkâri Cilo ve Sat Buzul Dağları Millî Parkı’nda yapılması planlanan dinlenme, eğlence, konaklama ve kamp amaçlı tesislere ilişkin meclise soru önergesi verdi.

Önergesinde Milli Parkların, Tabiat Parklarının ve Tabiatı Koruma Sahalarının geliştirilmesi ve korunması 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu kapsamına alınmış ancak kaynak değeri yüksek bu alanlara yönelik tehditler her geçen gün artarak devam ettiğini belirten Bartın, "Bu tehditlerle karşı karşıya olan alanlardan biri de Hakkâri Cilo ve Sat Buzul Dağları Millî Parkı’dır. 25 Eylül 2020’de ilan edilen, Ocak 2024’te onaylanan ve Türkiye'nin 45. millî parkı olan bu alanda, konaklama tesislerinin yapılacağı haberleri basına yansımıştır" dedi. 

Hakkâri Valisi Ali Çelik’in başkanlığında 1 Mart 2024’te yapılan toplantıda; Hakkâri Cilo ve Sat Buzul Dağları Milli Parkı bölgesinde dinlenme, eğlence, konaklama ve kamp alanlarını içeren bir planlarının olduğu ifade eden Bartın, "Söz konusu plan kapsamında farklı yaş gruplarındaki ziyaretçilere göre dinlenme, eğlence, kamp, konaklama amaçlı altyapı ve tesislerin kurulacağı proje için çalışmaların bir an evvel tamamlanması talimatının verildiği aktarılmıştır" şeklinde konuştu. 

Hakkari Valiliği'nin ve Hakkari Belediyesi tarafından 1-2 Temmuz 2023 tarihinde Hakkâri Cilo ve Sat Buzul Dağları Millî Parkı’nda düzenlenen festivalde doğanın ve çevrenin göz ardı edildiğini belirten Bartın, " 2 gün süren bir festival düzenlenmiş, bu alanın hassas olduğu ve korunması gerektiği gerçeği hiçe sayılmıştır. 20 bine yakın kişinin katıldığı festivalde rafting, kano, bisiklet yarışı, doğa yürüyüşü, yamaç paraşütü, tırmanış, kayak, snowboard, flyboard, konserler, yarışmalar, tırmanışlar, gösteriler gibi birçok etkinlik düzenlenmiş, sonrasında geriye kalan çöp yığınları, hassas olan bu bölgeye dönük tehditleri başka bir boyuta taşımıştır. 

Milli park statüsü ile büyük özenle korunması gereken Hakkâri Cilo ve Sat Buzul Dağları Millî Parkı’nda yapılacak her türlü festival, dinlenme, eğlence, kamp, konaklama amaçlı yapı ve tesis; doğaya karşı cinayettir. Bu nedenle Hakkâri Valiliği ve koordinasyonundaki / iş birliğindeki diğer tüm kurumlar, doğa kırımına yol açan bu tutumlarından vazgeçip başta Hakkâri Cilo ve Sat Buzul Dağları Millî Parkı olmak üzere kentin tüm tarihi, kültürel ve kaynak değeri yüksek doğa alanlarına karşı koruma refleksi ile hareket etmelidir" ifadelerine yer verdi.

Milletvekili Bartın, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY'un cevaplaması istemiyle istemiyle şu soruları sordu:

Bu bağlamda;

1.      Hakkâri Cilo ve Sat Buzul Dağları Millî Parkı’nda dinlenme, eğlence, kamp, konaklama amaçlı yapılacak projeye dair bilginiz var mıdır?

2.      Hakkâri Valilisi ve Hakkâri Belediyesi’ne atanan kayyım Ali Çelik’in başkanlığında yapılan toplantıda ele alınan Hakkâri Cilo ve Sat Buzul Dağları Millî Parkı’nda yapılacak söz konusu projenin hukuki gerekçesi nedir?

3.      Türkiye’nin 45. Milli parkı olan Hakkâri Cilo ve Sat Buzul Dağları Millî Parkı’nda yapılması planlanan tesislere dair doğa/çevre mücadelesi veren sivil toplum örgütleri ve bu alandaki akademisyenlerin/uzmanların görüşleri alındı mı?

4.      2873 sayılı Milli Parklar Kanunu kapsamındaki alanlarda konaklama ve kalıcı yapıların yapılması, betonun dökülmesi yasak olduğu göz önüne alındığında; Hakkâri Cilo ve Sat Buzul Dağları Millî Parkı’nda yapılacak tesisler ve  idari bina kanuna aykırı değil midir?

5.      Cilo Fest’in alana verdiği zararlara ilişkin kamuoyunun tepkilerine rağmen Hakkâri Cilo ve Sat Buzul Dağları Millî Parkı’nda yapılacağı açıklanan projeye dair sessizliğiniz ne zamana kadar devam edecek? Bu projenin önlenmesine yönelik bir çalışmanız olacak mıdır?

6.      Temmuz 2023’te Hakkâri Cilo ve Sat Buzul Dağları Millî Parkı’nda düzenlenen festival nedeniyle buzulların ve diğer korunacak alanların, endemik bitkilerin gördüğü zararlara ilişkin bir araştırmanız var mıdır? Korunması gereken bu bölgede benzer bir festivalin tekrar yapılmaması için herhangi bir girişiminiz oldu mu?

7.      Hakkari’de korunması gereken ve milli park olma statüsü için bekleyen kaynak değeri yüksek alan sayısı kaçtır? Kaçı maden ocağı, yapı, tesis ve benzer diğer tehlikelerle karşı karşıyadır?

Muhabir: VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ