Siyaset

Milletvekili Parlak: Hakkari kamu hizmetlerinden en az yararlanan şehirler arasında

Mecliste söz alan DEM Parti Hakkari Milletvekili Vezir Coşkun Parlak Hakkari’de vatandaşın başta sağlık olmak üzere kamu hizmetlerine yeteri kadar erişim sağlayamadıklarını belirtti.

Abone Ol

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tekliflerinin görüşmelerinde söz alan DEM Parti Hakkari Milletvekilli Vezir Coşkun Parlak Hakkari bölgesinde yaşanan sağlık ve ulaşım sorunlarına değindi.

“ŞİFA BULAMAYAN HAKKÂRİLİLER MECBUREN BAŞKA ŞEHİRLERDEKİ HASTANELERE GİDİYOR”

Milletvekilli Parlak,  Hakkari’nin birçok kamu hizmetinde olduğu gibi sağlık alanında da kamu kaynaklarından en az yararlanan iller arasında olduğunu hatırlatarak, “Hakkâri'de sağlık hizmetlerine ve kurumlarına erişememek on yıllardır öykülere, filmlere, türkülere konu olmuştur. En temel sağlık ihtiyaçları için bile insanlar onlarca kilometre yol kat ediyor, çoğu zaman başta Van olmak üzere diğer kentlere gitmek zorunda kalıyorlar. Hatta, Ankara'daki, İstanbul'daki hastanelere baktığınızda muhtemelen şehir dışından gelen hasta sıralamasında Hakkâri'yi ilk 5'te göreceksiniz çünkü yaşadığı şehirde yetersiz sağlık hizmetlerinden dolayı şifa bulamayan Hakkârililer mecburen başka şehirlerdeki hastanelere gitmek durumunda kalıyor” dedi.

“DAĞLARI DELMEKLE ÖVÜNEN İKTİDAR HAKKÂRİ HALKINI SAĞLIK HİZMETİNE YATIRIM YAPMAKTAN İMTİNA EDİYOR”

Hakkâri'de sağlık hizmetlerine erişmesinin zorluğunu coğrafi koşullara bağlayanlara sert eleştirilerde bulunan Parlak, “Hakkâri  coğrafyasının zorlu olduğunu kuşkusuz hepimiz biliyoruz fakat iş kalekol yapmaya, tankların geçeceği yollara asfaltlar yapmaya, sermayeye peşkeş çekilecek maden sahaları açmaya geldiğinde Ferhat gibi dağları delmekle övünen siyasi iktidar Hakkâri halkını sağlık hizmetine ulaştıracak yatırımları yapmaktan imtina ediyor. Yerel seçimden iki ay sonra koşa koşa Hakkâri Belediyesine kayyum atayanlar, Belediye Eş Başkanını tutsak edenler şehirde en temel sağlık hizmetlerini sunmaktan aciz kalıyor. Ama biliyoruz ki bu bir acziyet ya da yetersizlik değil, tercihtir ve bilinçlidir” ifadelerini kullandı.

“BİRÇOK KONUDA HAKKÂRİ EN ALT SIRALARDA BULUNUYOR”

Hakkâri'deki kamusal hizmetteki eksikliklerin resmi rakamlarla desteklendiğini aktaran Parlak, kürsüdeki konuşmaına şöyle devam etti. “Hakkâri'de 100 bin kişiye düşen hastane yatağı sayısı 179'dur. Ama sadece Hakkâri değil, bütün Kürt kentlerinde ne yazık ki durum böyledir. 100 bin kişiye düşen hastane yatağı sayısı Dersim'de 178, Iğdır'da 160, Şırnak'ta ise 138'dir. Bu liste böyle devam edip gidiyor. Bu rakam tek başına bir şey ifade etmiyor olabilir. O hâlde, şu bilgiyi de vereyim: Sivas'ın batısındaki hiçbir şehirde 100 bin kişiye düşen hastane yatak sayısı 100'ün altında değildir. Örneğin, bu sayı Isparta'da 477, Bolu'da 480, Edirne'de ise 467'dir. Eşitsizliğin ne kadar derin olduğu aslında bu verilerden rahatlıkla görülebilir. Kişi başına düşen hekim ve kente atanan uzman sağlık personeli sayısında kentteki sağlık hizmetleri için tahsis edilen fiziksel mekân konusunda ve sağlık alanındaki daha birçok konuda Hakkâri en alt sıralarda bulunuyor. Öyle bir devlet hastanesi düşünün ki MR, tomografi gibi temel tetkikler radyoloji uzmanı eksikliğinden dolayı yapılamıyor, görüntülerin yorumlanması dahi Ankara'daki bir şirket tarafından yapılıyor. 2025 yılında Hakkâri'de hâlâ bir doğum hastanesi bulunmuyor. Bu sorunlar silsilesi böyle uzayıp gidiyor”  

“GÖRÜŞÜLEN KANUN TEKLİFİNİN YAŞANAN SORUNLARDAN UZAKTIR”

Parlak konuşmasının devamında görüşülen kanun teklifinin yaşanan sorunlardan uzak olduğunu kaydederek erişilebilir ve toplumcu bir sağlık sisteminin kurulması için mücadele edeceklerini ifade etti.