Kurban Bayramına günler kala kurban pazarlarında hareketlilik yaşanırken İlçe Müftüsü Mahmut Sevük vatandaşların kurban keserken uyması gereken önemli noktalara değindi.

İlçe Müftüsü Mahmut Sevük yaptığı açıklamada, Kurban ibadetinin islam dininde Allah'ın emri peygamber efendimizin sünneti ve ümmetine emir verdiği bir ibadet olduğunu söyledi.

Hali vakti yerinde olanların kurban kesmesinin şart olduğunu belirten Sevük şunları kaydetti:

İslam usulüne göre 80 gram bir altına sahip ya da o değerde bir paraya sahip olan bir Müslüman dinen zengin sayıldığından dolayı kurban kesmesi gerekiyor.

Kurban kesme Hanefiler için vacib şafiiler içinde müekked sünnettir.Peygamber efendimizin devamlı yapmış olduğu bir ibadettir.

Kurban ibadetinde bizler Allahu Teala'ya kurbanlarımızı arz ediyoruz. Bu kurbanların ayıptan kusurdan salim olması gerekiyor.Örnek verecek olursak hayvanın kulağının kopmuş olması, gözünün kör olması veya ayağının aksak olması bu özürlerdendir.

Hayvanımız gebe olmayacak.Hayvanımız koyun ise bir yaşını dolduracak, keçi ise 2 yaşını doldurmuş olacak ya da büyükbaş hayvan cinsinde ise 2 yaşını dolduracak, 3 yaşından gün almış olması gerekir. Kurban Bayramı namazından sonra kesilip bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar kurban ibadeti gerçekleşir.

Kurban kesmek isteyen vatandaşlarımız kurbanlarını kıbleye doğru yatıracak,sağ arka ayak boşta kalmak suretiyle diğer üç ayağı bağlanacak ve hayvan yere yatırılacak tekbirler ve tehliller çekilecek. Ondan sonra keskin bir bıçak ile hayvana eziyet etmemek için Bismillah Allahu Ekber denilerek hayvanın yemek borusu, nefes borusu ile beraber hayvanın şah damarı kesilerek ibadetimiz yerine gelecektir.

Hayvan kesildikten sonra hemen derisi yüzülmemelidir. Taki hayvandan ruh çıkana kadar.Artık derisi yüzülmeye başlanacak.Hayvanlarımız 5 yada 7 parçaya bölünecek. Fakir ve muhtaç insanlara dağıtılacak.Hayvan kesen Müslümanlarda kendi ailelerine kendi çocuklarına hayvandan bir pay mutlak suretle ayırsınlar onların da hakkı vardır.

Bfdster45

Özellikle Yüksekova ilçemizde Belediye Başkanlığı'mızın belirlemiş olduğu Yeşildere mahallesinde hayvan kesim yerimiz mevcuttur. Bütün hayvanlarımız orada olacak.Hijyene temizliğe dikkat edilecek.Özellikle su kuyularının ve suyun olduğu yerlerde hayvan kesimi yapılmayacak.Hayvanın pisliği nereye atılması gerekiyorsa belediye onu belirlemiştir.

Hayvan kesim yerine İlçe Müftülüğümüz, Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğümüz,İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Belediye ekiplerinden oluşan bir heyet orda bulunacak halkımızın dini vecibesini yerine getirmek için elimizden geleni yapacağız”ifadelerini kullandı.

Muhabir: ULAŞ GÜVEN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ