Sosyal Sigortalar Kanunu’nda değişiklikler öngören kanun teklifinin Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’ndaki görüşmelerine başlandı.
CHP Milletvekili Kayıhan Pala aile hekimlerine yurt dışından ilaç temini, muayene katılım payları, genel sağlık sigortası borçlarıyla ilgili düzenlemeler içeren teklifle ilgili sorularımızı yanıtladı.
'TEKLİFTE TOPLUMUN İHTİYAÇLARI YOK'
Sosyal Sigortalar Kanunu’nda değişiklikler içeren böylesi bir teklifte toplumun ihtiyaçlarına karşılık gelecek pek çok düzenlemenin yer almadığını ifade eden Pala, ”Bu yasa teklifine bakarken neyin olmadığının da ön plana çıkarılması gerekiyor. Teklifin gerekçesinde çalışma ve sosyal güvenlik mevzuatı bakımından ortaya çıkan bazı ihtiyaçlara vurgu yapılıyor. Buna ilişkin de 7 kanunda düzenleme yapıyorlar. Ama karşılanmayan pek çok ihtiyaç var. Örneğin Çalışma Bakanlığının İşgücü Uyum Programı var. Bakanlık, bu programa aldığı kişilere asgari ücretin altında ücret ödüyor ve bu kişileri sigortasız çalıştırıyor. Çalışma Bakanlığı alanındaki ihtiyaçlardan söz ediliyor ama emekçilerin asgari ücretin altında çalıştırılmasına, sigortasız çalıştırılmasına ilişkin bir düzenleme bu kanunda yok” dedi.
'TİP 1 DİYABET, KANSER İLAÇLARI, HPV AŞISI TEKLİFTE YOK'
Geri ödeme kapsamına alınmayan sağlıkla ilgili ihtiyaçlar olduğuna dikkat çeken Pala, “Örneğin Tip 1 diyabetli çocukların sensörleri bu kanun teklifinde yok. Nadir hastalıklarda kullanılan ilaçlar bu kanun teklifinde yok. Kanser hastalarının gereksinim duyduğu bazı ilaçlar bu kanun teklifinde yok. HPV aşısı bu kanun teklifinde yok” diye konuştu.
SGK’NIN ZARARA UĞRATILMASINI ÖNLEYİCİ DÜZENLEMELER YOK
SGK’nin mevzuata aykırı yöntemlerle zarara uğratıldığını da hatırlatan Pala, “Geri ödeme kapsamına usulsüz ve mevzuata aykırı biçimde alınmış tıbbi malzeme ve ilaçlar var. İki soruşturma var bununla ilgili. Uygun olmayan tıbbi bir malzeme SGK’ya faturalandırıyor. 10 yıl boyunca yapılıyor bu. Kurumun zararı 15 milyar TL oldu. İkincisi; bir firmaya ait bir ilaç var; geri ödeme kapsamına alınması uygun değil. Bu saptanıyor ve kurumun zararı 819 milyon TL. İlaçların geri ödeme kapsamına usulsüz ve mevzuata aykırı olarak alınmasının nasıl önlenebileceğine ilişkin bir düzenlemeyi de bu kanun teklifinde görmüyoruz” ifadelerini kullandı.
'EMEKLİLER YOK, EMEKÇİLERİN VERGİ YÜKÜNÜ AZALTAN DÜZENLEME YOK'
2024'ten sonra emekli olacakların aylık ücretlerinde yüzde 30'luk bir kayıp olacağını belirten Kaya, emekli aylığının yaşanabilir bir düzeye getirilmesine ilişkin bir düzenlemenin de teklifte bulunmadığını ifade etti. Pala, işçilerin, emekçilerin vergi yükünü azaltacak düzenlemelere de teklifte yer verilmediğini söyledi.
'ENGELLİ RAPORLARININ BİR KISMI GEÇERLİLİĞİNİ KAYBEDECEK'
Toplumun genel ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak bir teklif hazırlandığını kaydeden Pala, teklifte bulunan ve engelli yurttaşları etkileyen bir maddeye ilişkin de şu değerlendirmeleri yaptı: “Teklifte engellilere ilişkin iptal edilen bir düzenleme var. Bu iptalle birlikte engellilik raporlarının bir kısmı geçerliliğini kaybediyor. Biz bunun kazanılmış hak niteliğinde olduğunu düşünüyoruz”
'AYM’NİN İPTAL ETTİĞİ DÜZENLEME YENİDEN GETİRİLDİ'
Teklifin Sağlık Bakanlığına sağlık hizmetleriyle ilgili kişisel verilerin işlenmesi yetkisi vermeyi öngördüğünü belirten Pala, Bu düzenleme Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Şimdi aynı bir teklifi tekrar getiriyorlar. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kanun tekliflerinde bunu sıkça görmeye başladık. Anayasa Mahkemesi iptal ediyor, belli bir süre veriyor, aynı teklifi tekrar getiriyorlar. Bu durumda biz de tekrar Anayasa Mahkemesi'ne götürmek zorunda kalacağız” dedi.
'BİRİNCİ BASAMAĞIN ÜCRETLİ OLMASI DOĞRU DEĞİL'
Teklifteki aile hekimliği ile ilgili düzenlemeye de değinen Pala, şu ifadeleri kullandı: “Birinci basamak ücretsiz olması gerekirken yabancılara sunulan hizmetler, bazı raporlar ve geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ücretli hale getiriliyor. Birinci basamağın ücretli hale getirilmesi doğru bir yaklaşım değil” dedi.
'İNSANLARIN HANGİ KOŞULLARDA YAŞADIĞINI GÖRMEDEN YAPILMIŞ BİR DÜZENLEME'
Katkı ve katılım payı adı altında alınan ücretlerin 10 kat artırılmasını da eleştiren Pala, “Sağlık hizmetlerine erişimin yoksullar açısından zorluğunu biliyoruz. O yüzden bırakın arttırılmasını tamamen ortadan kaldırılmasını öneriyoruz. İnsanların hangi koşullarda yaşadığını görmeden yapılmış bir artış, bir düzenleme söz konusu” dedi.
‘GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP‘IN BİRİNCİ BASAMAKTA YERİ YOK'
Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının birinci basamakta uygulanmasının doğru olmadığını kaydeden Pala, “Birinci basamak hekimleri mesai saatleri dışında geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları uygulayıp para alacaklar. Bu para döner sermayeye yatacak, bir bölümü de doktorlara verilecek. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının birinci basamakta yeri yok. Birinci basamak çağdaş tıpla yürüyen bir yer.”
'GSS PRİM BORÇLARI DÜZENLEMESİ OLUMLU AMA YETERSİZ'
Pala Genel Sağlık Sigortası prim borçlarının bir bölümünün primlerinin iptal edilmesine ilişkin düzenlemeyi olumlu bulduklarını, ama belli bir zaman aralığını ve az sayıdaki insanı kapsıyor olmasının sıkıntılı olduğunu kaydetti.