Yapımı yılan hikayesine dönen Van Hakkari karayolu üzerindeki Güzeldere Tüneli'nden Müjde Var: Birinci tüp hizmete açılıyor.

Van Postası Gazetesi Ziya Türk'ün haberine göre 2015 yılında yapımına başlanan çift tüplü Güzeldere Tüneli bölge halkı ile yerel ve ulusal medyanın gündeminden hiç düşmüyordu.  2 bin 730 rakımlı Güzeldere Geçidi'ne yapılan 3 bin 150 metrelik iki tüplü tünelin birinci tüpünün sonbaharda açılacağı müjdesi geldi.

Kış mevsimi öncesinde açılacak olan birinci tüpten, geliş gidiş trafiği aynı anda verilerek, çeşitli kazalara ve çığ düşmelerine karşı trafik güvenliği sağlanmış olacak.

Yapım çalışmaları devam eden ikinci tüpün ise olağanüstü bir gelişme olmazsa 2025 yılında açılması planlanıyor.

KIŞ MEVSİMİNE BÜYÜK KOLAYLIK

Van-Hakkari yolunda yaşanan tehlikeli yol koşulları ve çığ düşmesi gibi olumsuz olaylarla gündeme gelen, Güzeldere Geçidi'ne yapılan tünel projesinden sevindirici haberler geldi. 2015 yılında yapımına başlanan çift tüplü Güzeldere Geçidi tünelinden ilk tüpün açılmak üzere olduğu bildirildi.

İLK IŞIK GÖRME MÜJDESİNİ BAKAN URALOĞLU VERMİŞTİ

Yol güvenliğini tehdit eden faktörlerden biri olan çığ riski ve viraj sorununu ortadan kaldırmak üzere tasarlanan tünelin inşasıyla ilgili en yeni bilgiler Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun katılımıyla gerçekleşen ışık görme töreniyle paylaşıldı. Geçit üzerinde  geçtiğimiz kış yolcu minibüsünün üzerine çığ düşmesi sonucu 1 kişi hayatını kaybetmiş 14 kişi de yaralanmıştı. Bakan Uraloğlu'nun atılımı, özellikle geçmiş kış aylarında yaşanan talihsiz olayın ardından büyük önem taşıyor.

TÜNEL HEM KAZALARI HEM ÇIĞ DÜŞMESİNİ ÖNLEYECEK

2 bin 730 rakımlı geçitte yer alan 3 bin 150 metrelik iki tüplü tünelin birinci tüpü, bu yıl sonbaharda hizmete açılacak. Açılmasıyla birlikte geliş-gidiş için tek bir tüpten iki yönlü olarak trafik akışı sağlanacak, böylece kış aylarında yaşanan çeşitli kazaların yanı sıra çığ düşme riski de azalmış olacak.

İKİNCİ TÜP İÇİN GÖZLER 2025'TE

Güzeldere Geçidi'nde devam eden inşaat çalışmalarına paralel olarak, tünelin ikinci tüpünün tamamlanması için 2025 yılı hedefleniyor. Bu proje sayesinde, özellikle kar yağışlı havalarda yaşanan aksamaların önüne geçilmesi bekleniyor.

TÜNELLER VE TRAFİK GÜVENLİĞİ

Projenin, 30 teknik personel, 150 işçi ve 40 iş makinesiyle yürütüldüğü ve tek şeritli geliş-gidiş yolunun çift şeritli bölünmüş yol haline getirileceği ifade edildi. Yapılan tünel sayesinde hem trafik güvenliği ciddi anlamda artırılmış olacak, hem de konforlu bir ulaşım imkanı ortaya çıkacak.

BÖLGE EKONOMİSİNE CAN SUYU OLACAK

Tünelin tamamlanmasıyla Van-Hakkari arasındaki mevcut 2 saat 15 dakikalık ulaşım süresinin 1 saat 35 dakikaya düşmesi hedefleniyor. Bölge ekonomisi açısından da büyük önem taşıyan bu yol, günde yaklaşık 4 bin normal, 500 ağır tonajlı araç tarafından kullanılıyor. Hakkari'deki madenlerin Van'daki tren yollarına ulaşımında kritik bir rol oynayan bu güzergahta, özellikle 32 virajlarda daha önce yaşanan ölümlü kazaların önüne geçilmesi bekleniyor. Ayrıca kış aylarında yolu kapatan olumsuz hava koşulları da tünel ile tarihe karışacak.

Kaynak: Van postası