Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğlerle getirilen yeni düzenlemeleri ve akaryakıt alımlarında kullanılacak yeni sistemi açıkladı.

Yapılan düzenlemeler kapsamında, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın, elektronik uygulamalar kapsamında Dijital Vergi Dairesi'ni devreye alacağını aktaran Şimşek, elektronik ortamda sunulan hizmetlerin tek çatı altında birleştirileceğini söyledi.

Dijital Vergi Dairesi'nin "dijital.gib.gov.tr" adresinden hizmet vereceğini belirten Şimşek, şunları kaydetti: "Dijital Vergi Dairesi, beyanname, bildirim, dilekçe gibi belgelerin elektronik ortamda verilebilmesi ve bu belgelere ilişkin işlemlerin sonuçlarının elektronik ortamda sunulması ile vergilendirmeye ilişkin ödevlerin yerine getirilmesinde kolaylıkla kullanılabilecek. Vergi dairesine gidilmeden mükelleflerin işlemleri anında çözülecek. Vergisel yükümlülüklerin yerine getirilmesi daha kolay ve hızlı olacak."

Ayrıca, akaryakıt sektöründen yeni düzenlemeler de açıklayan Şimşek, dağıtıcılık, bayilik veya madeni yağ lisansına sahip firmalardan yeni işe başlayanlar ve faaliyetlerine devam edenler ile bandrollü ürün üretici ve ithalatçılarına doğacak vergi borçlarına karşılık teminat verme zorunluluğu getirildiğini söyledi. Bu kapsamda teminat olarak verilebilecek değerler arasına sigorta şirketlerince verilen kefalet senetlerinin de eklenmesiyle mükelleflerin finansmana erişiminin kolaylaştırıldığını ifade etti.

Ayrıca, şarj ağı işletmeci lisansına sahip mükellefler ile bu mükellefler tarafından sertifika verilen şarj istasyonu işletmecilerine e-fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirildiğini belirten Şimşek, elektrikli araçlara hizmet sağlayan şarj ağı ve şarj istasyonu işletmecilerinin 2 Ocak 2024 tarihinden itibaren e-faturaya geçeceklerini ve bu mükelleflerin artık verilen hizmet karşılığında e-fatura ya da e-arşiv fatura düzenlemeleri gerekeceğini açıkladı.

Son olarak, e-arşiv fatura düzenlemeleriyle ilgili bazı istisnai hallerde faturaların 7 gün içinde düzenlenebileceğini ve nihai tüketici adına düzenlenebilecek e-arşiv fatura tutarının 4 bin 400 liraya çıkarıldığını sözlerine ekledi. Bu düzenlemelerin hem mükelleflerin uyum maliyetlerini azaltacağını hem de idarenin analiz ve denetim kapasitesini artıracağını ifade etti.

Editör: Erkan Çobanoğlu