İki ülke arasında bir yıldan daha fazla süredir hizmet veren gümrük kapıları, geçtiğimiz günlerde Zet Gümrük Kapısı’nda sıcak asfalt çalışmalarının başlamasıyla kapatılmıştı

Zêt-Derecik Sınır Kapısı'nın IYKB bölgesi yol çalışmaları nedeniyle 4 Temmuz ile 9 Temmuz tarihleri arasında geçici olarak kapatılacağı duyurulmuştu. Türkiye'de ise sınır kapısına giden yollarda çalışmaların ne zaman tamamlanacağı ve ilçe merkezi ile sınır kapısı arasındaki yolların ne zaman asfaltlanacağına dair herhangi bir açıklama yapılmadı. 

Sıcak asfalt çalışması nedeniyle günlerdir kapalı olan Umurlu Gümrük Kapısı ve Zet Gümrük Kapısı önümüzdeki çarşamba gününden itibaren yeniden hizmet vereceğini aktaran Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Özdemir, İki kapı arasında araç geçişlerinin sürekli olmadığı için görüşmeler sağladıklarını aktardı. 

Vbret5

“BİZİM TARAFTAKİ SINIR KAPISI’NIN YOLU ACİLEN ASFALT ÇALIŞMALARINA ALINMALI’’

Sınır kapısında yaşanan sorunlara değinen Özdemir, “Bilindiği üzere yaklaşık 1,5 yıldır Derecik Umurlu Sınırlı Kapımız faaliyet gösteriyor. Tabii ki ciddi ve ağır sorunlar yaşamaktayız. Birinci önceliğimiz bir an önce bu sınır kapımızın özel, yani binek araçlara açılması yönündedir. Bu anlamda Ticaret ve Sanayi Odası olarak birçok girişimlerde bulunduk. Sayın bakan yardımcımız Sezai Uçarmak ilçemize geldiğinde kendisiyle bir toplantı gerçekleştirdik. Sorunları aktardık. Kendileri de gereken adımları atacaklarını belirtti”. 

Sınır kapısındaki yol sorununa ayrı bir parantez açan Özdemir, “Diğer taraftan ciddi bir ulaşım sıkıntısı var burada. Yıllardır devam eden bir karayolu çalışması var. Maalesef bir türlü bitmek bilmiyor. Bu sene de herhangi bir çalışma, herhangi bir yeni faaliyet yok. Derecik ’ten, Şemdinli’den, Yüksekova’dan ve çeşitli bölgelerden gelip Irak bölgesine ziyarette bulunmak isteyen insanlarımızın çektiği sıkıntılar oldukça fazla. Bu güzergâhta yollar toprak olduğu için araçların geçişlerinden geriye bir toz bulutu kalıyor. Sürücüler ve yolcular yoldan kaynalı ciddi sıkıntılar yaşıyor. Ayrıca özelikle bölgede arıcılıkla uğraşan vatandaşımız bu duruman oldukça şikâyetçi” ifadelerini kullandı” 

Vnrt5

“ANCAK BİZİM TARAFTA HALEN ALT YAPI VE ULAŞIM SORUNU DEVAM ETMEKTEDİR”

Özdemir, “Irak Bölgesel Hükümeti tarafında yaklaşık 4 gündür devam eden sıcak asfalt çalışması var. Biz buradan takip etmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki Çarşamba günü yaklaşık 50 kilometrelik yol bitecek. Böylece karşı tarafta yol ve alt yapı sorunu kalmayacak. Ancak bizim tarafta halen alt yapı ve ulaşım sorunu devam etmektedir. Bunun bir an önce çözülmesi gerekiyor. Buradan sayın ulaştırma bakanımıza sesleniyorum: Bu yolun yapılması elzemdir. Bir an önce sorunun çözülmesi gerekiyor. Bizler Umurlu Gümrük Kapısı’nı çok önemli ve değerli buluyoruz. Hem ülkemiz için hem de komşu ülkeler için önem arz eden bir sınır kapısıdır. Irak bölgesinde IKYB bölgesinde en büyük nüfusu Erbil’de ve Umurlu Gümrük Kapısı Erbil’e  2 saatlik mesafede bulunuyor. Erbil’den  Umurlu Gümrük Kapısı ile Yüksekova’ya özelliklede sağlık turizmi için turist akışı sağlanabilir” 

Muhabir: VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ