Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde havaların soğuması ile beraber yayladan göçler başladı.

 Her yıl bahar aylarında gelen binlerce göçer ve yüzbinlerce koyun ve keçi sürüsü soğuyan havalarla birlikte 5 aylık yayla mesaisi bittikten sonra evin yolunu tuttu.

Nisan ayından itibaren yaylada bulunan koyun sürüsü, 2 gündür geri dönüş yolculuğunu sürdürüyordu.

Çoban1

İlçeye 35 kilometre uzaklıkta bulunan Doski bölgesindeki Mergezer Yaylası’ndan Akalın (Bajerge) Köyü’ne gitmekte olan koyun sürüsü Yüksekova ilçe merkezinden geçti.

Bulaklı (Memkan) Köyü’nden ve ardından Dağdibi (Silivana ) Köyü’nden geçen koyun sürüsü, çevre yolu civarından kent merkezine giriş yaptı. Koyun sürüsü, vatandaşların yoğun ilgisiyle beraber şehir merkezinden geçerek  Akalın (Bajerge) Köyü’ne gece boyunca  sürecek olan yolculuğuna devam etti.

“KIŞIN İLÇEDE KALIYORUZ, YAZ AYLARINDA YAYLAYA ÇIKIYORUZ”

Sabah saatlerinde Berivanlar (koyun sağan kadın ) koyunları sağdıktan sonra yolculuğa başladıklarını söyleyen Hamdi Ömgün, “Berivanlar koyunları sağdıktan sonra araçlarla şehir merkezine döndü. Bizde sırasıyla Bulaklı (Memkan), Dağdibi (Silivana ) ardından Gürdere (Çivyan), Vezirli Köyü’ne geldik. Şimdi Dilekli Kampına geldik. Çevre Yolundan havaalannı yolunu takip ederek Akalın Mahallesi’ne gideceğiz. Orda kışı geçireceğiz. Kışın ilçede kalıyoruz, yaz aylarında yaylaya çıkıyoruz. Geçimimizi küçükbaş hayvancılıkla sağlıyoruz. 6 aydır yaylada bulunuyorduk, 2 gündür de ilçeye dönmek için yolculuk yapıyoruz Şehir merkezindeki insanlar hoş karşılıyor.Bazı insanlarda şaşırıyor” dedi.

Muhabir: VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ