Şehir merkezinden uzak, çevreci ve enerji maliyetlerini düşüren bir sanayileşme modeli olarak bilinen Organize Sanayi Bölgesi(OSB) sayısı yıllar içinde arttı. 81 il arasında OSB’si olmayan tek il olan Hakkâri’de bu sene OSB için altyapı ihalesi yapılacağı öğrenildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının kredi desteği ile Müteşebbis Heyet Başkanlığının sorumluluğu altında yapılacak olan OSB alanına ait yol, yağmursuyu, içme suyu, atık su, Telekom, ENH ve YG-AG elektrik şebekesi altyapısı ihale edilecek.

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinin Büyükçiftlik (xırvate)Beldesi Kerem Zeydan Mahallesi yakınında 145 hektar alanda kurulması planlanan OSB için 2020 yılında zemin etüt çalışması başlatılmıştı. 4 yıl aradan sonra Yüksekova Ticaret ve Sanayi odası Başkanı Salih Özdemir daha önce 2024 yılının yazında Yüksekova OSB için çalışmalara başlanılacağı müjdesini verdikleri hatırlatarak ihale sürecinin 19 Eylül’de başladığını aktardı.

“19 EYLÜL’DE YÜKSEKOVA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ’NİN ALTYAPI İHALESİ YAPILACAK”

Özdemir OSB’nin şehir için önemine değinerek şöyle konuştu, “Yüksekova Organize Sanayi için 2 yıldır süren bir çaba var. Yönetim kurulu başkanımız Sayın Hakkâri Valisi Ali Çelik'in büyük katkıları var. Ankara'da çok güzel girişimler yaptı. Ülkemiz şu an tasarruf tedbirleri kapsamında bütün yatırımları askıya alınmış durumda ama  Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız Yüksekova için pozitif bir ayrımcılık yaptı. 19 Eylül’de Yüksekova Organize Sanayi Bölgesi’nin altyapı ihalesi yapılacak bu ihalede atık su, temiz su, yol, asfalt yapılacak”.

“NÜFUSUMUZU ORGANİZE VE SANAYİ İÇİNDE İSTİHDAM EDECEĞİZ”

OSB’nin bölgede istihdam sağlayacağını ifade eden Özdemir, “Fabrikalar kurulacak inanıyorum ki bu sayede Yüksekova'da istihdam artacak. Yüksekova çok cazip bir konumda. Şanslı bir ilçeyiz ve elimizden geldiğince yatırımcıları buraya çekeceğiz.  Genç bir nüfusa sahibiz. Nüfusumuzu bu Organize ve Sanayi içinde istihdam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

İhalenin yapılmasıyla beraber noter tarafından tescillenmesinin ardından en geç 5 gün içerisinde yer teslimi yapılarak çalışmalara başlanacak.
İhalenin sonuçlanmasıyla çalışmalara başlanacak bölgede 15.12.2026 tarihinde işin tesliminin yapılması öngörülüyor.

Muhabir: VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ