Yeşil Sol Parti’de kongre için hedef eylül ayı

Özeleştiri sürecini devam ettiren HDP ve Yeşil Sol Parti, kongreyi tartışmaya başladı. Kongreyi Yeşil Sol Parti çatısı altında gerçekleştirme eğilimi öne çıkarken tarih olarak eylül hedefleniyor.

Erkan Çobanoğlu
Erkan Çobanoğlu
Editör
Yayınlanma
30 Dk Okunma Süresi

Seçimlerden sonra ortaya çıkan sonuçlara ilişkin kapsamlı bir değerlendirme süreci başlatan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) tüm kurullarında özeleştiri ve yeniden yapılanma tartışmaları başladı.  

Bu süreç devam ederken Parti Sözcüsü Ebru Günay’ın gerçekleştirileceğini duyurduğu büyük kongrenin teknik süreçleri ve tarihi de tartışılmaya başlandı. Parti yetkilileri olağanüstü büyük kongre tarihinin parti kurulları ve il-ilçe örgütleri ile yapılacak toplantıların sonucunda netleşeceğini ifade ederken Meclis’in açılacağı 1 Ekim’den önce kongre sürecinin tamamlanmasının arzulandığı kaydediliyor.

HEDEF EYLÜL’DE KONGRE

HDP, yaz boyunca yapılacak toplantılar ve düzenlenecek konferanslarda seçim sonuçlarındaki eksikliklerden partinin siyaset yapma biçimine, yeniden yapılanmaya uygun inşa edilecek yeni kurumsal mekanizmalardan örgütlenme yöntemine kadar pek çok başlığı tartışacak. Bu çerçevede partinin bileşen hukukunun yeniden değerlendirilmesi, kurulan, kurulacak ittifaklarla ilişkilerin de masaya yatırılması bekleniyor. Tüm bu tartışmaların tamamlanması ve cevap aranan sorulara ortak yanıtlar bulunmasının ardından eylül ayında kongrenin gerçekleşmesi hedefleniyor.

HDP DEĞİL YEŞİL SOL KONGRESİ

HDP için cevabı aranan bir soru da kongreye hangi partinin çatısı altında gidileceği. Seçimlere HDP’nin kapatılma riski sebebiyle bileşeni olan Yeşil Sol Parti çatısı altında giren HDP’nin kongre için de aynı yöntemi işletmesi masadaki en güçlü seçenek. Gerekçeyse kapatma davasındaki bilinmezliğin ve kapatılma riskinin hâlâ devam etmesi.

YEŞİL SOL VE HDP, KONGRE GÜNDEMLİ ORTAK MYK DÜZENLEYECEK

HDP’de planlamalar bu doğrultuda ilerlerken Yeşil Sol Parti ile kongre gündemli müzakereler de başladı. HDP yetkilileri bu konudaki esas karar vericinin Yeşil Sol Parti olduğunu kaydederken Yeşil Sol Parti yönetimi de seçim öncesinde olduğu gibi kongre sürecinde de dayanışmacı ve kolaylaştırıcı tutumun süreceğini ancak bu konudaki müzakere sürecinin henüz tamamlanmadığını ifade ediyor. Yeşil Sol Parti’nin 10 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirten yöneticiler, parti yapısında köklü değişiklikleri getirmesi muhtemel bir kongre için tartışmaların çok boyutlu yürütülmesi gerektiğinin altını çiziyor.

İki partinin yöneticileri, kongre sürecini tartışmak üzere bugün ortak bir MYK toplantısı düzenleyecek. Kongre sürecine ilişkin tam mutabakat oluşur oluşmaz da iki partinin yetkililerinin görev alacağı bir “kongre hazırlık komisyonu” kurulması planlanıyor.

Yeşil Sol Parti’nin olağanüstü kongresi 16 Ekim 2022’de gerçekleşmiş, Çiğdem Kılıçgün ve İbrahim Akın Eş Sözcü olarak seçilmişti. Yeşil Sol Parti için eylülde yapılması planlanan bir kongre, son kongrenin üzerinden 2 yıl geçmemiş olduğu için “olağanüstü” sıfatını taşıyacak. Siyasi partilerin olağan büyük kongrelerinde yasa gereği il ve ilçe kongrelerinin tamamlanmış olması gerekirken olağanüstü kongrelerde ise bu zorunluluk bulunmuyor. Bir önceki kongre için tamamlanmış olan il ve ilçe kongreleri yeterli sayılırken kongreden sonra eksik olan il ve ilçe kongrelerinin tamamlanmasına olanak sağlanıyor. 

EŞBAŞKAN, YÖNETİM VE TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ

Yeşil Sol Parti ile kongreye gidilmesi halinde kongrede eş genel başkan ve parti meclisi seçimlerinin yapılmasının yanı sıra yaz boyunca yürütülecek tartışmalarda ortaklaşılan yenilikler için parti tüzüğünde düzenlemelerin yapılması bekleniyor. Parti içinde kurulması muhtemel yeni mekanizmalar, bileşen siyasi partilerle işletilen hukuk ve örgütsel yapıya dair olası düzenlemelerin bir kısmının tüzük değişikliğini gerektirebileceği ifade ediliyor. Bunların yanı sıra HDP’nin tüzüğünde olan ancak Yeşil Sol Parti’nin tüzüğünde olmayan ve HDP geleneğinin vazgeçilmezi bazı maddelerin de bu kongrede Yeşil Sol Parti tüzüğüne eklenmesinin gündeme alınabileceği ifade ediliyor.

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ GÜNDEMDE  

Kongre gündeminde olması beklenen bir başka konu da partinin isim değişikliği. Seçim sürecinde Yeşil Sol Parti isminin seçmende kafa karışıklığı ve aidiyet eksikliği yarattığı tespiti yapılan partinin kongresinde HDP ve öncülü siyasi partilerin isimlerini hatırlatan bir ismin benimsenmesi ve isim değişikliğine gidilmesi muhtemel. Yeşil Sol Parti yetkilileri, isim değişikliği gibi “radikal” bazı düzenlemeler tartışılırken Yeşil Sol Parti’nin politik hattı ve çizgisinden vazgeçilmemesi gerektiğinin altını çiziyor.  

SANCAR VE BULDAN HDP’DE

Yeşil Sol Parti ile gidilmesi muhtemel kongreye ilişkin süreç ilerlerken HDP ile ilgili tüm süreçlerdeyse Eş Genel Başkanlar Mithat Sancar ve Pervin Buldan'ın temsiliyeti sürecek. Meclis’e giren 57 Yeşil Sol Parti milletvekilinin aksine Buldan ve Sancar, Meclis’te HDP milletvekili olarak görev alacak. / gazete duvar

Etiketlerhdpyeşil sol parti

Taboola'dan

Sponsorlu Içerikler

Bunlar Ilgini Cekebilir

AVVA Babalar Gününe Özel İndirimli Ürünleri İnceleAVVA

Çekiç ve Gül: Bir Behzat Ç. Hikayesi BluTV'de Yayında. Hemen İzle.BluTV

Normali Unut, Artık Mokka Var.Opel

Satılmamış kanepeler neredeyse bedavaya gidiyor (fiyatları gör)Salon Takımı Fiyatları | Sponsorlu Reklamlar

Banyolarda her tarza uygun çeşitlilik.VitrA

Onaylanan Axess Kredi Kartı Limitinizi Anında Öğrenmek İster Misiniz?Akbank

Bitlis'da kız arkadaş bulunOnline Buluşma | sponsorlu reklamlar

Yeni Nesil 4x4 SUV için teklif almak ister misiniz?Kia Türkiye

Elektrik faturasını neden ödeyeceksiniz? Bırakın paranızı güneş ödesin - eviniz için şaşırtıcı bir fiyata güneş enerjisi sistemiGüneş Panelleri | sponsorlu reklamlar

Bitlis: Yeni İşitme Cihazları Emeklileri Hayrete DüşürdüBest Hearing Aids

Ya Birinci Dünya Savaşı hiç yaşanmamış olsaydı? Strateji oyunu tarihi senaryoları simüle ediyor Tarihsel Strateji Oyunu

2023 Yılında Solar Sistemler Hakkındaki Şaşırtıcı Gerçek!Güneş panelleri | Arama reklamları

Akpınar'dan 'Aslantuğ' açıklaması: Dava açacağım

7 markaya zam: Hangi aracın fiyatı yüzde kaç arttı?

Avukat Gülhan Kaya tutuklandı

Ekonomist Şatıroğlu anlattı: Politika faizi yüzde 25 olursa ne olur?

Akpınar'dan 'Aslantuğ' açıklaması: Dava açacağım

7 markaya zam: Hangi aracın fiyatı yüzde kaç arttı?

1234

POLİTİKA

Faik Öztrak: Yerel seçimleri açık ara farkla kazanmayı hedefliyoruz

CHP’li Faik Öztrak iktidarın ekonomik adımlarını eleştirdi, partisinin yerel seçimlerdeki iddiasına dair konuştu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Sözcüsü Faik Öztrak partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Ankara’daki MKE fabrikasında yaşanan patlamanın ardından beş işçinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Öztrak, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını belirterek, “Ama bakıldığında bu, MKE fabrikalarında yaşanan ilk patlama, ilk can kaybı değil. Patlamanın yaşandığı fabrikayla ilgili olarak sendikaların daha önce yaptığı pek çok uyarı var. Hükümetin verdiği modernizasyon sözünün tam anlamıyla tutulmadığına, patlama yerinde görev yapan personelin de yeterli tecrübesi olmadığına yönelik iddialar var” dedi. 

‘SUÇLADIĞI MEHMET ŞİMŞEK’İ GÖREVE GETİRMEKTE BULDU’

Hükümetin ekonomi adımlarını eleştiren Öztrak, “Sarayın kibir hastalığıyla malul başı, kerameti kendinden menkul, ‘Faiz sebep, enflasyon sonuç’ safsatasıyla, ekonomiyi tek başına yönetmeye kalktı” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Saraydaki sözde iktisatçının 2018’den bu yana, yediği hurmaların faturası, seçimden sonra önüne geldi. Ekonomideki oyuncuların artık hiç güvenmediği Erdoğan da çareyi geçmişte görevden aldığı bir de üstüne Halk Bankası’nı dolandırmakla suçladığı Mehmet Şimşek’i Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirmekte buldu. Onun ilk işi ise Sarayın Kibirlisinin seçim öncesinde uyguladığı ekonomi politikalarını akıl dışı ilan etmek oldu. Ama Erdoğan, oyun içinde zırt vırt kural değiştirerek, saydamlıktan kaçarak, hesap vermeyerek, ülkeyi öyle bir döviz sıkıntısına soktu ki, şimdi yeni atadığı Hazine ve Maliye Bakanı, Saray’ın kaçırdığı yatırımcılar ülkeye dönsün diye Türkçe yerine İngilizce sosyal medya mesajlarıyla garanti vermek zorunda kaldı. Müslüman mahallesinde salyangoz sattı.”

TÜİK’in TÜFE büyüme ve işsizlik verileri konusunda güvenilirliğini yeniden kazanması için gereken geriye dönük teknik araştırmanın başlatıldığının açıklanması gerektiğini ifade eden CHP’li Öztrak, “Bunlar olmadan, İngilizce sosyal medya mesajlarında kendinizi ‘şeffaflık’ diye, ‘hesap verebilirlik’ diye ne kadar paralasanız boş…
Hepsi lafı güzaf…” dedi.

‘BU AYMAZLIK SÜRERSE…’

Benzin ve çayda yaşanan fiyat artışlarını hatırlatan ve toplumun barınma sorunu yaşadığını ifade eden Öztrak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ekonomiyi yeniden toparlamak için, Hazine Müsteşarlığı görevine atanan bir kişi olarak söylüyorum; Saydamlık ve hesap vermeyle ilgili somut adım atılmadıkça, güçlü çapalara sahip bir program ortaya konmadıkça Erdoğan da sürece müdahale ettikçe, ekonomide yeniden güven sağlamanın, milletimize maliyeti hızla artacaktır. Daha sıkı bir para politikası, yani daha yüksek faiz daha değersiz lira gerekecektir. Daha sıkı bir maliye politikası, yani daha düşük memur maaşı daha düşük emekli, dul, yetim aylığı daha düşük yatırım daha yüksek vergiler gerekecektir. Bu da, daha fazla durgunluk daha fazla işsizlik demektir. Ve bu aymazlık, ekonomi yönetimindeki bu örtülü çekişme sürerse korkarım bu yönetim ekonomiyi,
Uluslararası para kuruluşlarının kapısına bırakmak zorunda kalacaktır.”

‘YEREL SEÇİMLERİ AÇIK ARA KAZANMAYI HEDEFLİYORUZ’

Ülkede her iki seçmenden birinin Erdoğan’a karşı olduğunu hatırlatan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun taşrada başarısız yeterli oyu alamadıklarına dair sözlerinin çarpıtıldığını ifade eden Öztrak şöyle sözlerini sürdürdü:
 
“Genel Başkanımız, bir, iki ve üç sandıklı yerlerdeki seçim sonuçlarını açıkladı. Bunu yaparken de vatandaşı değil, Kendimizi eleştirdi. Ama gösterdiği tepkiye bakılırsa Saray bundan çok rahatsız olmuşa benziyor. İşini yapacağına seçimde attığı iftiralardan, yaptırdığı sahte videolardan, Milletin vergileriyle çalışanlarına maaş ödeyen TRT’yi Saray borazanı gibi kullanmaktan hiç utanmadığı görülüyor. Hala on parmağındaki on karayı partimize sürmeye bu ülkenin en köklü partisine
Hala ayar vermeye kalkmaya cüret ediyor.  Biz ülkemizin içinde olduğu sıkıntıların farkındayız. Tüm bu şartlar altında her iki vatandaşımızdan birinin Cumhurbaşkanı adayımız Kemal Kılıçdaroğlu’na verdiği oyu dağıtmadan, örgütümüzü, rekabetçi bir ortamda yenilemeyi değişen, tazelenen kadrolarımızla mahalli idareler seçimini, açık ara kazanmayı hedefliyoruz. Bu çerçevede Genel Başkanımız ilk olarak MYK’sını yeniledi. MYK’mız da ilk iş olarak kongreler takvimini başlattı. Mümkün olan en kısa sürede kongreler süreci Parti Meclisimizin uygun gördüğü bir tarihte Kurultayımızla taçlanacaktır. Bu süreç devam ederken önümüzdeki yerel seçimleri kazanmak için parti üyesinden Genel Başkanımıza kadar partimizin her bir ferdi var gücüyle çalışacaktır. Hedefimiz bu seçimlerde hükümeti tarihi bir yenilgiye uğratmaktır.”

ÖZTRAK’TAN ÖZEL DEĞERLENDİRMESİ

CHP Grup Başkanı Özgür Özel’in değişim yönündeki açıklamalarını değerlendiren Öztrak, “CHP’de değişimin nasıl gerçekleşeceği bellidir. Mevzuata göre bu süreç işletilir. Genel başkanımız kendi iradesiyle değişimi yapmış MYK’yı değiştirmiştir. Kongre sürecini açmıştır. Kurultay iradesinin sağlıklı açığa çıkması için herkes elinden geleni yapmalıdır” diye konuştu.

Kurultay sürecine dair yöneltilen soruya da yanıt veren Öztrak, “Bir yenilenme ve tazelenme sürecine partimizde şahit olacağız. Biz bu seçimlerde CHP olarak mevcut yönetimi tarihi bir yenilgiye uğratma konusunda kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Etiketlerchpfaik öztrak

Taboola'dan

Sponsorlu Içerikler

Bunlar Ilgini Cekebilir

[Galeri] Sırıkla atlama sporcusunun hayatı, fotoğraflarını viral hale gelmesiyle neredeyse mahvoluyoHandy Tricks

Kullanışlı Derin DondurucularPttAVM

7 Yaş Üzeri Profesyonel Bakım PaketiOpel

Güçlü Performans ve Konfor Kia Sorento Modelinde Bir Arada!Kia Türkiye

Eurorepar Car Service, Her Marka Araca Güvenilir Servis!Eurorepar

Bu yöntemlerle bir drenaj borusunu temizlemek kolaydır. (hizmetleri bulmak için tıklayın)Gider temizleme | Arama reklamları

Bitlis: Satılmayan Çift Kapılı Buzdolapları Neredeyse Bedavaya Veriliyor!Buzdolapları 2023 | Sponsorlu Reklamlar

Bir Günlük Tam Ağız Diş İmplantlarının Maliyeti Sizi ŞaşırtabilirDiş implantları | sponsorlu reklamlar

Türkiye: Yaşlılar için 4 Yeni Lastik Teklifi (Maliyeti Sizi Şaşırtabilir)Lastikler | sponsorlu reklamlar

Satılmayan dizüstü bilgisayarlar neredeyse dağıtılıyorDizüstü bilgisayarlar | sponsorlu reklamlar

Tek Kulak İşitme Cihazları: 2023'ün Fiyatları Seni Şaşırtabilirİşitme cihazları | sponsorlu reklamlar

Akpınar'dan 'Aslantuğ' açıklaması: Dava açacağım

7 markaya zam: Hangi aracın fiyatı yüzde kaç arttı?

Avukat Gülhan Kaya tutuklandı

Ekonomist Şatıroğlu anlattı: Politika faizi yüzde 25 olursa ne olur?

Akpınar'dan 'Aslantuğ' açıklaması: Dava açacağım

7 markaya zam: Hangi aracın fiyatı yüzde kaç arttı?

1234

HDP, yaz boyunca yapılacak toplantılar ve düzenlenecek konferanslarda seçim sonuçlarındaki eksikliklerden partinin siyaset yapma biçimine, yeniden yapılanmaya uygun inşa edilecek yeni kurumsal mekanizmalardan örgütlenme yöntemine kadar pek çok başlığı tartışacak. Bu çerçevede partinin bileşen hukukunun yeniden değerlendirilmesi, kurulan, kurulacak ittifaklarla ilişkilerin de masaya yatırılması bekleniyor. Tüm bu tartışmaların tamamlanması ve cevap aranan sorulara ortak yanıtlar bulunmasının ardından eylül ayında kongrenin gerçekleşmesi hedefleniyor.

HDP DEĞİL YEŞİL SOL KONGRESİ

HDP için cevabı aranan bir soru da kongreye hangi partinin çatısı altında gidileceği. Seçimlere HDP’nin kapatılma riski sebebiyle bileşeni olan Yeşil Sol Parti çatısı altında giren HDP’nin kongre için de aynı yöntemi işletmesi masadaki en güçlü seçenek. Gerekçeyse kapatma davasındaki bilinmezliğin ve kapatılma riskinin hâlâ devam etmesi.

YEŞİL SOL VE HDP, KONGRE GÜNDEMLİ ORTAK MYK DÜZENLEYECEK

HDP’de planlamalar bu doğrultuda ilerlerken Yeşil Sol Parti ile kongre gündemli müzakereler de başladı. HDP yetkilileri bu konudaki esas karar vericinin Yeşil Sol Parti olduğunu kaydederken Yeşil Sol Parti yönetimi de seçim öncesinde olduğu gibi kongre sürecinde de dayanışmacı ve kolaylaştırıcı tutumun süreceğini ancak bu konudaki müzakere sürecinin henüz tamamlanmadığını ifade ediyor. Yeşil Sol Parti’nin 10 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirten yöneticiler, parti yapısında köklü değişiklikleri getirmesi muhtemel bir kongre için tartışmaların çok boyutlu yürütülmesi gerektiğinin altını çiziyor.

İki partinin yöneticileri, kongre sürecini tartışmak üzere bugün ortak bir MYK toplantısı düzenleyecek. Kongre sürecine ilişkin tam mutabakat oluşur oluşmaz da iki partinin yetkililerinin görev alacağı bir “kongre hazırlık komisyonu” kurulması planlanıyor.

Yeşil Sol Parti’nin olağanüstü kongresi 16 Ekim 2022’de gerçekleşmiş, Çiğdem Kılıçgün ve İbrahim Akın Eş Sözcü olarak seçilmişti. Yeşil Sol Parti için eylülde yapılması planlanan bir kongre, son kongrenin üzerinden 2 yıl geçmemiş olduğu için “olağanüstü” sıfatını taşıyacak. Siyasi partilerin olağan büyük kongrelerinde yasa gereği il ve ilçe kongrelerinin tamamlanmış olması gerekirken olağanüstü kongrelerde ise bu zorunluluk bulunmuyor. Bir önceki kongre için tamamlanmış olan il ve ilçe kongreleri yeterli sayılırken kongreden sonra eksik olan il ve ilçe kongrelerinin tamamlanmasına olanak sağlanıyor. 

EŞBAŞKAN, YÖNETİM VE TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ

Yeşil Sol Parti ile kongreye gidilmesi halinde kongrede eş genel başkan ve parti meclisi seçimlerinin yapılmasının yanı sıra yaz boyunca yürütülecek tartışmalarda ortaklaşılan yenilikler için parti tüzüğünde düzenlemelerin yapılması bekleniyor. Parti içinde kurulması muhtemel yeni mekanizmalar, bileşen siyasi partilerle işletilen hukuk ve örgütsel yapıya dair olası düzenlemelerin bir kısmının tüzük değişikliğini gerektirebileceği ifade ediliyor. Bunların yanı sıra HDP’nin tüzüğünde olan ancak Yeşil Sol Parti’nin tüzüğünde olmayan ve HDP geleneğinin vazgeçilmezi bazı maddelerin de bu kongrede Yeşil Sol Parti tüzüğüne eklenmesinin gündeme alınabileceği ifade ediliyor.

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ GÜNDEMDE  

Kongre gündeminde olması beklenen bir başka konu da partinin isim değişikliği. Seçim sürecinde Yeşil Sol Parti isminin seçmende kafa karışıklığı ve aidiyet eksikliği yarattığı tespiti yapılan partinin kongresinde HDP ve öncülü siyasi partilerin isimlerini hatırlatan bir ismin benimsenmesi ve isim değişikliğine gidilmesi muhtemel. Yeşil Sol Parti yetkilileri, isim değişikliği gibi “radikal” bazı düzenlemeler tartışılırken Yeşil Sol Parti’nin politik hattı ve çizgisinden vazgeçilmemesi gerektiğinin altını çiziyor.  

SANCAR VE BULDAN HDP’DE

Yeşil Sol Parti ile gidilmesi muhtemel kongreye ilişkin süreç ilerlerken HDP ile ilgili tüm süreçlerdeyse Eş Genel Başkanlar Mithat Sancar ve Pervin Buldan'ın temsiliyeti sürecek. Meclis’e giren 57 Yeşil Sol Parti milletvekilinin aksine Buldan ve Sancar, Meclis’te HDP milletvekili olarak görev alacak.

Editör: Erkan Çobanoğlu
Yorumlar