Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekili Ayşegül Doğan, 20 Temmuz’da açıklanan 2023 - 2024 akademik yılı hazırlık ve lisans öğrencilerinin yurt başvuru sonuçlarına göre Boğaziçi Üniversitesi'nde yaklaşık 1500 öğrencinin açıkta kaldığını belirterek TBMM'ye Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Yurt bursuna sahip ve depremzede öğrencilerin öncelik hakkına sahip oldukları halde herhangi bir yurda yerleşemediklerine dikkat çeken Doğan, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki kayyım yönetiminin şubat ayında meydana gelen depremlerin ardından okulda güçlendirme çalışmaları yapmaya başladığını ve bir süredir devam eden bu çalışmalar kapsamında okulun 12 yurdundan 5'inin kullanıma kapatıldığını belirtti.

'BOĞAZİÇİ NÖBETLERİNE KATILAN ÖĞRENCİLERE YURT ÇIKMADI'

Yurtların adil ve eşit bir şekilde dağıtılmadığını, akademisyenlerin organize ettiği “Boğaziçi Nöbetlerine” katılan bazı öğrencilerin fotoğraflarının sivil polisler tarafından çekildiğini ve bu kişilerin hiçbirine yurt çıkmadığına dair öğrencilerin iddialarının olduğunu belirten Doğan, "Boğaziçi Üniversitesi çevresinde yer alan bazı cemaatlerin öğrenci evlerini yurda çevirme planları olduğu ve yurt sorunlarının açıklanmasının ardından, bazı öğrencilerin "yurdumuz var, gelip kalabilirsiniz", "İTÜ'lü, Boğaziçi’li öğrenciler de bizim yurtlarımızda kalıyor" teklifiyle bir cemaat tarafından arandıkları da, basına yansıyan iddialar arasındadır" ifadelerini kullandı.

Doğan'ın, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın yanıtlaması istemiyle gönderdiği sorular şöyle:

• Yurt kuralarında seçilme kıstasları nelerdir? “Boğaziçi Nöbetlerine” katılan bazı öğrencilere kasıtlı olarak yurt çıkmadığı iddiası doğru mudur?

• Güçlendirme çalışmaları, deprem riskinin yüksek olduğu İstanbul gibi kentlerde hayati önem taşımakta ancak bu çalışmalar, kayyum rektörlüğün yaptığı gibi tepeden inme ve şeffaf olmayan yöntemlerle yapılmamalıdır. Güçlendirmenin hangi binaya ve nasıl yapılacağına kim karar vermektedir?

• Boğaziçi Üniversitesi’nin 2019 yılında yapımı bitmiş yurdu/lojmanı hangi gerekçelerle yıkılmak istenmektedir? 

• Güçlendirilecek binaların yıkım ve yeniden inşa takvimleri ile ilgili süreçler ve yerine yapılacak binanın planı, ihale koşulları, müteahhidi neden üniversite bileşenleriyle paylaşılmamaktadır?

• Adında “gençlik” olan Bakanlığınızın, acil/kısa vade, orta ve uzun vadeli planları ile hemen devreye girecek öğrencilerin sorunlarını çözecek uygulama projeleri var mı?

• Kayyum rektörlük ortaya çıkan kamu zararını ve öğrencilerin mağduriyetlerini nasıl tazmin edecektir? 

• Basına yansıyan öğrenci beyanlarında ifade edilen, üniversiteye yakın cemaat ve bu cemaatlerin yurt faaliyetleri ile öğrencilerin aldıklarını iddia ettikleri telefonlar konusunda ilgili bakanlık ve kurumlarla iş birliği yaparak, inceleme başlattınız mı?  Öğrencilerin telefonlarına nasıl ulaşıldığı vahim bir iddia, araştırıldı mı? (DUVAR)

Editör: Erkan Çobanoğlu