Yüksekova’da 2019 yılında  Kamışlı (Sinava) köyünde yarı açık ve yüksek güvenlikli cezaevi yapılması için Adalet Bakanlığına arsa tahsisi yapıldı. Ancak bugüne kadar herhangi bir girişimin yapılmaması hükümlü aileleri mağdur ediyor.

Hakkari ve İlçelerinde 7-8 bin kişi Türkiye’nin farklı cezaevlerinde yatıyor. Cezaevlerindeki yakınlarını ziyaret etmek isteyen vatandaşlar kilometrelerce yol gitmek zorunda kalıyor. Hükümlü yakıları artan maliyetlerin karşısında cezaevlerinde yatan yakınlarını ziyaret edemiyor.

“BUGÜNE KADAR FİİLİ OLARAK BİR ÇALIŞMA SAĞLANMIŞ DEĞİL”

2019 yılından bu yana Cezaevi ile ilgili sürecin takipçisi olduklarını kaydeden Hakkari Barosu Başkanı Ergün Canan,  “Adalet Bakanlığı tarafından Yüksekova’nın kamışlı Köyü’nde 30 bin dönümlük arsada yer ayrıldı. Yüksekova Başsavcılığı tarafından Yüksek Güvenlikli bir cezaevi ve yarı açık cezaevi yapılacağı hususunda baromuza bilgi verilmişti.  Biz yapılıp yapılmayacağı konusunda takip etmeye çalıştık ama maalesef bugüne kadar fiili olarak bir çalışma sağlanmış değil” dedi.

“4 KİŞİLİK AİLENİN VAN’A GELİŞ GİDİŞLERİ 2 BİN 400 TL”

Canan, Cezaevinin bir gereklilik olduğunu hatırlatarak,  “Bir hukukçu olarak cezaevi isteyecek en son kişi bizler olacağız. Ancak şu noktaya dikkat çekmek istiyorum. Bildiğiniz üzere Hakkâri merkezde cezaevi var. Türkiye geneli baktığımızda 7-8 bin Hakkâri ve İlçelerindeki vatandaşlar farklı yerlerde cezaevinde. Yani Türkiye’nin her cezaevinde bir tane ya Hakkârili ya da Yüksekovalı var. Türkiye ekonomik anlamada zor günler geçiriyoruz. Örneğin Van cezaevin de onlarca Yüksekovalı ve Hakkârili tutsak var. Buradan 4 kişilik bir aile minibüsle Van’a gittiğinde geliş gidişleri 2 bin 400 TL sadece yol masrafı tutuyor. Bu 4 kişi Van’da yemek yese en az 500 TL öder.  Ee Van’dan cezaevine gidene kadar yine yol masrafı ödemek zorunda kalacaklar. Yani çok önemli bir külfet harcanmış oluyor ”ifadelerine yer verdi.

“HAKKÂRİ’DE YAPILAN HER YATIRIM HEP ÖTELENDİ”

‘Cezaevi yollarında birçok yurttaşın hayatını kaybetti ‘ diyen Canan,  Başka bir boyutunu değerlendirecek olursa dönüş yollarında birçok insanımızı kaybettik. Çok acı bir durum. Yüksekova’da cezaevi için bir yer belirlenmiş ve ihalesi de yapılmışsa, bu saydığım nedenlerden dolayı bir an önce yapılması gerekir. Hakkâri’de yapılan her yatırım ne hikmetse hep ötelendi, öteleniyor da. Cezaevi, Doğalgaz, Anjiyo Ünitesi, Otopsi Ünitesi gibi sorunlar hala çözülemedi. Buraya sahipsiz mi diyelim, yoksa devlet buraya farklı bir gözle mi bakıyor, Bilmiyorum. Ama biz bu sorunları dile getirmek zorundayız” dedi.

Ergün Canan-1

Muhabir: VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ