Doğa yürüyüşü için Meydanbelek Yaylası'na giden bir gurup doğasever  yürüyüş esnasında dere kenarında hereket eden bir su samuru gördü.

Dere kenarında ilerleyen Su samuru bir süre sonra gözlerden kayboldu.O anı kaçırmak istemeyen gurup su samurunu cep telefonu ile kayda aldı.

Su Samuru Hakkında

Sansargiller familyasından, nehir ve göl kıyılarında yaşayan etçil bir memeli türü olan su samuru su kenarlarında kazdığı çukurlarda yaşar. Yuvası karada olmakla beraber girişi su altındandır. İçini kuru yaprak ve yosunlarla döşer. Ayrıca havalandırma deliği de bırakır. Uzun silindirik gövdeli, yassı kafalı, uzun bıyıklı, küçük kulaklıdır. Ayakları kısa, beş parmaklı ve kısmen perdelidir. Çoğunun rengi koyu kahverengidir.

Sdrt4Ew

Günümüzde nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Su samuru çok avlanıldığından nesli tükenme tehlikesi geçirmektedir. Kanunlarla korunmaya çalışılmaktadır. Gerçek bir su hayvanıdır. Suda yavrular, suda uyur ve suda beslenir. Karaya seyrek çıkar.

Akarsular, göller, okyanuslar, sahiller ve bataklıklar dâhil sulak alanlarda yaşayabilen su samuruna dünyanın hemen her yerinde rastlanır. Birçoğu, başka hayvanların yapmış olduğu yuvarlarda barınır. Türkiye’de ise bazı bölgelerde görülebilen bir hayvandır.

Muhabir: ULAŞ GÜVEN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ