Türkiye'de çiftçiler bu yıl tüm zamanların en yüksek seviyesini gören tarımsal girdi maliyetleriyle mücadele ederek üretim yapmaya çalışıyor.  Yüksekova’nın Kadıköy (Qadyan) ve Köprücük (Kerpêlê) Köyü’nde çiftçilerle bir araya geldik.

Tarlalarında yeteri kadar verim alamadıklarını ve kazandıklarını da yakıta ödediklerini aktaran çiftçiler yetkililerden destek istiyor.

Tarım2

Köylerinde yıllardır sulama kanalı dahi olmadığını bu nedenle tarlalarında istedikleri verimi almadığını söyleyen çiftçiler İlçe Tarım Müdürlüğü’nün de sorunlarına duyarsız kaldığını iddia ediyor.

Geleneksel yöntemlerle üretim yapmaya çalıştıklarını aktaran 30 yıllık çiftçi Murat Onat, her geçen gün daha fazla çiftçinin tarımsal üretimden vazgeçtiğini söylüyor.

Tarım1Man

“VERİMLİ ARAZİLERİMİZ VAR, FAKAT DEĞERLENDİREMİYORUZ”

Onat, “Verimli arazilerimiz var fakat değerlendiremiyoruz. Çünkü destek görmüyoruz. Ben hayvancılık yapıyorum. Birçok tarlam var ama kazandığımı da yakıta vermek zorunda kalıyorum. Tarladaki otu biçmek için Van’a gidip traktör satın almak zorunda kaldım. İlçemizde bu traktör 2 katına satılıyor. Tarım müdürlüğü bunu denetlemeli çiftçisinin yanında olmalı ama ne yazık ki bizler kendilerini hiçi göremiyoruz. Köyümüze sadece kayıt için geliyorlar. Bir kere olsun ne haldesiniz diye sormadılar. Verdikleri mazot desteği de yetmiyor. Yine kendimiz ödemek zorunda kalıyoruz” dedi.

Tarım3

“TARIM VE ZİRAATTENYETERİ KADAR DESTEK GÖRÜYOR OLSAYDIK TARLALARIMIZDA OT YERİNE YONCA, BUĞDAY OLURDU”

7 yaşından beri çiftçilik yapan Jiyar Bilin’de çiftçinin kazanmadığını kaydederek, "Bırakın tarlayı, arazi yollarımız bile kötü. Bir saatlik yolu 2 saatte gidiyoruz. Tarım müdürlüğü personeli yazın başında gelip kayıt alıyor ve gidiyorlar.  Artık sırtlarını bize çeviriyorlar. Şuan tarım ve ziraatten yeteri kadar destek görüyor olsaydık tarlalarımızda ot yerine yonca, buğday olurdu. Sulak alanlarımıza pirinç ekerdik. Ama bilgilendirme dahi yapmıyor” şeklinde konuştu.

Diğer çiftçilerde benzer sorunlar yaşadıklarını köylerinde ilkel sulama kanalları ile üretim yapmak zorunda kaldıklarını belirtti.

Tarım Müdürlüğü’nün fide ve mazot desteklerinin yetersiz kaldığını ve fide dağıtımı sonrası çiftçilere gerekli bilgilendirme yapılmadığını da hatırlatan çiftçiler yaşadıkları sorunlara cevap verilmesini talep ettiler.  

Tarım1

Muhabir: VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ