"Konumu, sıradışı dağları, yükseltisi, iklimsel durumu ve turizm cenneti olan Yüksekova'nın eninde sonunda il olacağı aşikar.
Yüksekova'nın kendisi, potansiyel olarak il olmaya hazır olduğunu görmekteyiz peki ya biz buna hazır mıyız?
İl demek ; mevcut imkan ve yoğunluğun, gelirlerin , canlı yoğunluğunun kat ve kat artması değil midir?
Askeri,siyasi,ve ekonomik olarak büyük bir talep ve bu talepleri karşılayacak kalifiyeli eleman ve ihtiyaçları giderecek bir hizmet sektörü politikası da şart. İnsanların taleplerinin karşılandığı, insanların güven içerisinde seyahat ettikleri veya yaşadıkları şehirler insanlar için yaşanır hale gelmiş ve oralarda ikamet eden insanlar için yeni iş fırsatlarını da beraberinde getirmiştir.
Bir önceki bir iki yazımda da Yüksekova'nın bugüne kadar bakir ve el değmemiş olmasının yöre insanı için çok büyük fırsatları barındırıyor olabileceğini söylemiştim.
Bir ay öncesine kadar bir turizm rehberi ile beraber beş kişilik bir ekip Türkiye'nin ikinci büyük tepesi Reşko Tepesi'ne tırmandık Türkiye'nin başka illerinden gelen arkadaşlar da ben de görmüş olduğumuz manzara karşısında hayretler içerisinde kaldık. Dağlar adeta birbirleriyle yarışıyordu insan kalabalıkların olmadığı bu coğrafyada canlı, cansız tüm varlıklar bir ahenk içerisinde misafirlerini ağırlamaya çalışıyorlardı.
Bu saklı cennetler dünyanın tüm turistlerini buralara çekebilecek bir güzelliğe ve potansiyele sahip. bunu maddi ve manevi fırsata çevirmek için öncelik;yüzyıllardan beri süregelen misafirperligimizi devam ettirmemiz, yemek,turizm,taksici, esnafımızın bu mihvalde yetiştirilmesi için çıraklık eğitim merkezlerinde kaliteli bir eğitime önayak olması şart.
Geri kalmışlığın,ihmalkarlıkların yaşanan siyasi ve sosyal yaraların kapanması ve yaşanır bir şehir haline gelmesi için şehri yönetecek yönetici konumundaki kişilerin siyasi ve ideolojik kaygılardan uzak birikimli,eğitimli, alanında uzman adaletli kişilerden seçilmesine dikkat edilmesi lazım. Şehirlerin mimari,ekonomik, eğitim alanlarına nüksedecek olan onlardan başkası değildir.
Bize ait olan kültürel ve yöresel miraslarımıza ivedi bir şekilde coğrafi işaret tescil belgesi alınarak kayıt altına alınması ve yöre insanı için ticari bir kazanca dönüşebilmeli
Şehrin yeni ve aynı zamanda büyük bir inşaat sahası olması hasebiyle nükleer tehditler, depremler,ve riskler için dev sığınakların yapılması bajirge TOKİ yolu üzeri yeni mezarlığın yapıldığı vadi sığınak için çok cazip yerlerden sadece bir tanesi
Yaz kış rüzgarın ve güneşin eksik olmadığı bu şehir rüzgar ve yenilebilir enerji için çok buyuk bir fırsat zengin iş insanlari bu konuda bilgilendirilmeli ve bu alana istihdam sağlanmalı
İran ve Irak, İran ve Irak, İran ve Irak bu ülke isimlerini defalarca yazmak istiyorum. Yanı başında bu kadar ülke olup ta bizim kadar geri kalmış başka bir coğrafya bilmiyorum.
İran'ın tarımından, Irak'ın zenginliğinden ne zaman yararlanacağız?
Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğünden maden arama ruhsatları çıkartılarak yeraltı madenlerin çıkartılması işletilmesi ve bölgeye katkı sağlayacak bir istihdama önayak edilebilir.
Toprağın bizden ne istediğini bilmediğimiz bir tarım ile bir yerlere varamayacağımız net iken acilen Yüksekova depolarında atıl duran milyonluk toprak analiz laboratuvarının işlerlik kazanacak hale gelmesi ve tarım çiftçisine hizmet verebilecek duruma gelmesi lazım.
Van-Yüksekova arası yol tüneller bittikten sonra bir buçuk saate düşmesi İran Van arası geciş güzergahı için büyük fırsatları beraberinde getirecektir.
Yukarda işaret ettiğim konu ve mevzuların bize artısının olması tamamen bizim gayretimize bağlı biz hareket edersek geri kalmışlık,ekonomik buhranlar kaderimiz değil şansımız olacaktır."